Evo zašto su šljive dobre za mršavljenje

Datum objave: 21.09.2023   Broj čitanja: 3235
Šljive pomažu u borbi protiv visokog kolesterola i oboljenja bubrega, bolesti jetre i reume...
Evo zašto su šljive dobre za mršavljenje

Šljiva je jedan od najstarijih narodnih lijekova za regulaciju probave. Kao prirodni laksativ od velikog je značenja jer za razliku od dugih laksativa, kod uzimanja šljive nema opasnosti od navikavanja.


Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod liječenja hemoroida ili crijevnih oboljenja. Reguliranjem probave preventivno se djeluje protiv nastanka raka debelog crijeva, a pektin snižava i kolesterol u krvi. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za liječenje raznih tegoba, te se stoga preporučuju kiselkaste sorte šljiva.

 

Šljive pomažu u borbi protiv visokog kolesterola i oboljenja bubrega, bolesti jetre i reume. Konzumiranje svježih plodova odlična je prevencija malignih tumora, a osim toga pomlađuje i regenerira organizam te sprječava pojavu bora.


Također, šljive su učinkovita pomoć za mršavljenje jer njene supstance povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam te se zatim probavljaju “van”. Bogate su i kalijem, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora., piše Zdrava krava.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO