Prosvjedi poljoprivrednika širom EU

Datum objave: 18.08.2022   Broj čitanja: 2221
Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cijenu domaćim!
Prosvjedi poljoprivrednika širom EU

 

Ova će godina biti zapamćena po poljoprivrednim prosvjedima diljem Europe, a posljednja koje budno pratimo događaju se u Srbiji. No, ne miruju ni na zapadu. Tako se početkom ovog tjedna, u ponedjeljak, u njemačkom Bonnu prosvjedovalo protiv politike o zaštiti bilja, a koju je najavila Europska unija, piše agroklub.com

Taj se dan okupilo nekoliko stotina poljoprivrednika ispred Saveznog ministarstva poljoprivrede, navodi Agrarheute. Kažu, strahuju za svoje farme ako Europska komisija provede prijedlog o smanjenju upotrebe kemijskih sredstava u zaštiti bilja za 50 posto, odnosno u Njemačkoj za čak 55 posto do 2030. godine.


Preradikalan prijedlog? 

Ono što ih najviše ljuti je potpuna zabrana korištenja ovih sredstava u zaštićenim područjima.

 

Prijedlog je, čini se, toliko radikalan čak i za Savezno ministarstvo poljoprivrede koje vode Zeleni (Die Grüner, op.a.). Na stranu farmera je stala državna tajnica Silvia Bender koja smatra da bi trebalo izuzeti zaštićena područja s popisa onih na kojima će biti zabranjeno koristiti kemijske pesticide.

 

Bez obzira na njezin nastup, okupljeni, njih 500 s 200 traktora, su je izviždali. 

 

Ministar, krava, jaje

Prosvjed je organizirao NRW Land Creates Supply Movement (LsV NRW), koji su posebno ljuti na saveznog ministra poljoprivrede Cema Özdemira. Kažu da njegovu politiku vodi ideologija, a ne činjenice. "Ministar zna o poljoprivredi onoliko koliko krava zna o leženju jaja", rekao je Ansgar Tubes iz LsV NRW. 

 

Narugao se kako ministar tweeta o ukrajinskom ratu, vanjskopolitičkim krizama i VfB Stuttgartu, ali se ne bavi poljoprivredom.

 

Poljska vlada uzima zemlju za CPK

Ne miruju ni poljski farmeri. U vodećoj organizaciji koja ih okuplja, Agrounia, trenutno su zaokupljeni projektom Centralny Port Komunikacyjny - CPK. Riječ je o središnjoj zračnoj luci koja bi zamijenila onu u Varšavi, što je megaprojekt njihove vlade. 

 

"Izgradnja CPK pokazuje da lopova ima posvuda, a najviše ih je u državnim institucijama. Žele nam ukrasti zemlju. Krše naša prava i ignoriraju glasove običnih ljudi", stoji u Facebook objavi gdje naglašavaju kako su poljoprivrednici u stalnom strahu, a egzistencija neizvjesna. "Vlada im uzima zemlju, želi im srušiti domove. Ne zna se točno koje, ne zna se točno za koliko. Ljudi i njihove priče tretiraju se kao grafikoni u Excelu", ogorčeno upozoravaju.

 

Osim zbog ovoga, upozoravaju na dizanje kamatnih stopa za što smatraju da nije borba protiv inflacije, visoke marže na gorivo, struju i gnojivo te potrebu za registracijom hrane koja je uvezena u Poljsku, uključujući i žitarice iz Ukrajine.

 

 

Kako znamo, u Nizozemskoj je ove godine bilo najburnije kada je riječ o prosvjedima. Za sada se ondje provode sporadične, manje i puno mirnije akcije u odnosu na one koje su se događale proteklih mjeseci.

 

Pitanje je kakva nas jesen čeka s obzirom na nesmiljenu sušu koja je pogodila naš kontinent, a ujedno i visoke cijene svih inputa.

 

Poljoprivrednike čeka jako puno posla pa će možda traktore, ako ih budu imali čime pokrenuti, s ulica povući u njive.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO