10 najboljih brzorastućih voćaka za vaš vrt

Datum objave: 08.04.2024   Broj čitanja: 11758
Brzorastuće voćke dar su prirode..
10 najboljih brzorastućih voćaka za vaš vrt

Zamislite graciozne grane trešnje (Prunus avium) ukrašene ružičastim cvjetovima u proljeće, obećavajući obilne plodove. Stablo limuna (Citrus limon) dodaje citrusni miris zraku, dok čvrsto stablo smokve (Ficus carica) pruža hlad i ukusno voće. 

Osim svoje estetske privlačnosti, ove voćke služe u brojne svrhe, prenosi Planet Natural.  Bitno je naglasiti da se neka stabla, poput samooplodne smokve, mogu samostalno oprašivati, dok druga, poput jabuka, imaju koristi od zujanja pčela koje prenose pelud s cvijeta na cvijet.

Uvođenje korisnih insekata u vaš vrt pomaže u borbi protiv štetočina, osiguravajući zdravlje vaših voćaka bez pribjegavanja štetnim kemikalijama. To je delikatan ekosustav u kojem svaki element igra viažnu ulogu.

Pretvaranje vašeg vanjskog prostora u kućni voćnjak je naporan pothvat. Bilo da počinjete s terasom ili golemim dvorištem, putovanje sadnje i njegovanja vaših voćaka prava je avantura. Ako planirate krenuti na ovo divno putovanje na kojem vas miris cvjetanja i okus svježeg voća čekaju ispred vaših vrata, otkrivamo najbolje brzorastuće voćke među kojima možete birati:

1. Jabuka (Malus domestica)

Stablo jabuke, znanstveno poznato kao Malus domestica, je listopadno drvo cijenjeno zbog svojih hrskavih i slatkih plodova. Dostiže visinu od 4,5 - 6 m i cvijeta u proljeće mirisnim bijelim do ružičastim cvjetovima.

Zeleno lišće pruža sjenu tijekom ljetnih mjeseci. Jabuke su ukusne za jelo bez obzira jedete li ih svježe ili ih koristite u kulinarstvu, za pite ili kolače. Osigurajte dobro drenirano tlo, punu izloženost suncu i redovitu njegu za optimalnu proizvodnju plodova.


2. Trešnja (Prunus avium)

Drvo trešnje, znanstveno nazvano Prunus avium, listopadno je drvo poznato po svojim ukusnim plodovima. Sa visinom od 6 - 9 m, krasi vrtove bijelim proljetnim cvjetovima i zelenim lišćem.

Sunce, dobro drenirano i ilovasto tlo neophodni su za optimalan rast. Trešnje su ukusna poslastica i svestrane za kulinarsku upotrebu, od džemova do slastica.

3. Kruška  (Pyrus communis)

Drvo kruške, znanstveno nazvano Pyrus communis, je listopadno drvo cijenjeno zbog svojih sočnih krušaka. Sa punom visinom od 6 - 12 m,  cvijeta u proljeće bijelim cvjetovima.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, plodnom tlu. Kruške nisu samo divne svježe, već se također koriste u kuhanju i konzerviranju. 

4. Breskva (Prunus persica)

Drvo breskve, znanstveno poznato kao Prunus persica, je listopadno drvo poznato po svojim sočnim i aromatičnim breskvama. Uz visinu od 4,5 - 7,5 m,  ovu voćku krase ružičasti cvjetovi u proljeće.

Puno sunca i dobro drenirano, pjeskovito ilovasto tlo neophodni su za optimalan rast. Breskve su omiljene za svježu konzumaciju, slastice i konzerviranje. Osigurajte redovitu njegu, uključujući obrezivanje i zaštitu od štetočina. 

5. Smokva (Ficus carica)

Smokva, znanstveno nazvana Ficus carica, listopadno je drvo koje volimo zbog jedinstvenih slatkih smokava. Cvijeta u proljeće malim cvjetovima  te dostiže visinu od 3 - 9 m.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, pjeskovitom tlu. Smokve se jedu svježe ili sušene, a svestrani su sastojak slatkih i slanih jela.


6. Maslina (Olea europaea)

Maslina, znanstveno nazvana Olea europaea, zimzeleno je drvo visoko cijenjeno zbog svojih plodova i maslinovog ulja. Sa visinom od 6 - 9 m, cvijeta u kasno proljeće do ranog ljeta kremasto bijelim cvjetovima.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, alkalnom tlu. Masline imaju kulinarski i kulturni značaj, a sivo-zeleno lišće stabla doprinosi njezinoj ukrasnoj privlačnosti. 

7. Kajsija (Prunus armeniaca)

Drvo kajsije, znanstveno poznato kao Prunus armeniaca, je listopadno drvo koje volimo zbog njegovih slatkih i sočnih kajsija. Sa visinom od 4,5 - 7,5 m, cvijeta u rano proljeće ružičasto-bijelim cvjetovima.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, pjeskovito-ilovastom tlu. Kajsije nisu samo ukusne i svježe, već se koriste i u džemovima, desertima te pravljenju raznih slastica.

 

8. Limun  (Citrus limon)

Drvo limuna, znanstveno nazvano Citrus limon, zimzeleno je stablo s kojeg se širi zamaman miris citrusa.  Sa visinom od 3 - 10 m, cvijeta u proljeće mirisnim bijelim cvjetovima.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, pjeskovitom tlu. Limun je svestrano voće koje se koristi u kulinarstvu, od pića do slastica.

9. Kivi (Actinidia deliciosa)

Stablo kivija, znanstvenog naziva Actinidia deliciosa, listopadna je loza poznata po ukusnim i hranjivim plodovima. S tamnozelenim lišćem i kremasto bijelim cvjetovima, stabla kivija uspijevaju na suncu ili u djelomičnoj sjeni,  od kasnog proljeća do ranog ljeta.

Vole dobro drenirajuće, blago kiselo tlo. Plodovi kivija nisu samo ukusni, već su i puni vitamina i vlakana. Da biste uzgojili zdravo stablo kivija, osigurajte mu odgovarajuću potporu i dovoljno sunčeve svjetlosti.

10. Grm maline (Rubus idaeus)

Grm maline, znanstveno poznat kao Rubus idaeus, listopadni je grm cijenjen zbog svojih ukusnih i nježnih bobica. Sa zelenim lišćem i bijelim cvjetovima, grmovi maline uspijevaju na djelomičnom i jakom suncu, sve od kasnog proljeća do ranog ljeta.

Maline se mogu jesti svježe, koristiti u džemovima i kao dodaci raznim jelima. Za njegu grma maline, osigurajte pravilnu podršku, obrezivanje te zaštitu od štetočina.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO