HDZ u EP-u osudio pokušaj da se 'ukloni' Božić! Željana Zovko: Hrvati u BiH ovih se dana boje otvoreno slaviti Božić

Datum objave: 15.12.2021   Broj čitanja: 2258
Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu se raspravljalo o nedavno odbijenim internim smjernicama Europske komisije o uključivom jeziku nakon što su iste izazvale lavinu negativnih komentara, a u raspravi se pokazalo da na to pitanje zastupnici lijevih i desnih klubova različito gledaju.
HDZ u EP-u osudio pokušaj da se 'ukloni' Božić! Željana Zovko: Hrvati u BiH ovih se dana boje otvoreno slaviti Božić

 

Autorica dokumenta je Povjerenica za jednakost Helena Dalli, a u njemu su navedene upute kojima je cilj potaknuti na komunikaciju koja će biti uključiva prema svima bez obzira na dob, spol, porijeklo, vjeroispovijest i seksualnu orijentaciju.

U tim internim smjernicama, između ostalog, stoji kako ne treba pretpostavljati da su svi katolici pa se predlaže da izraz "božićno vrijeme" bude zamijenjen neutralnim "sretni blagdani". Ovaj prijedlog izazvao je brojne negativne reakcije što je naposljetku rezultiralo povlačenjem smjernica.

Prijedlog smjernica kritizirao je i Antonio Tajani, bivši predsjednik Europskog parlamenta, rekavši da je dokument "povrijedio osjećaje kršćana", a na Twitteru je poručio: "Živjela Europa zdravog razuma!"

Rasprava u Strasbourgu podijelila je parlamentarce desnog i lijevog političkog spektra. Najviše govornika bilo je iz redova Europske pučke strake (EPP), oni su svi redom osudili naputke smjernica i pozvali da se ne briše europska tradicija, a Heleni Dalli zamjerili su što nije prisustvovala ovoj raspravi.

Jedan od njih bio je i hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler koji je rekao da "čestitati Božić u 2021. znači osobi nasuprot nas bezrezervno poželjeti sve najbolje".

"Brisanje i izbjegavanje čestitanja Božića zbog blijedih i prolaznih društvenih pokusa bilo bi odricanje od Europe kakvu znamo i volimo", ustvrdio je Ressler.

Raspravu je u priopćenju komentirala i Željana Zovko, potpredsjednica kluba EPP-a. "Kao što poštujemo tradicije drugih vjerskih zajednica, tako bismo trebali moći otvoreno dijeliti radostan duh i duboku simboliku koju donose božićna slavlja", dodala je Zovko i pozvala da se "obrati pažnja na one Hrvate, kršćane i europske građane u Bosni i Hercegovini koji se ovih dana još uvijek boje otvoreno slaviti Božić".

HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol također je u priopćenju kritizirao dokument sa smjernicama rekavši da je "skandalozan, loše promišljen te naprosto nije u skladu sa standardima i vrijednostima na kojima se temelji EU".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 16.12.2021 10:18 sati
    Gospođo Zovko Tko je kriv za tu vašu konstataciju? Vlast koja ne radi ništa po pitanju prava vlastitog naroda, narod ili netko treći?
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO