Jeste li znali da je ovo jedna od najzdravijih namirnica na svijetu?

Datum objave: 25.10.2021   Broj čitanja: 2789
Smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, jer je siromašna kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima.
Jeste li znali da je ovo jedna od najzdravijih namirnica na svijetu?


Raštika se danas uzgaja u vrtovima u Hercegovini Dalmaciji, osobito Dalmatinskoj Zagori, na otocima, dok na kontinentu nije toliko prisutna.

 

Iako se uzgaja još od davnina, znanstvenici su tek nedavno otkrili da sadrži pravo bogatstvo nutrijenata, piše Alternativa za Vas.

 

Ova kupusnjača nalazi se na samom vrhu kad je riječ o količini vitamina A i kalcija. Uz to sadrži i sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.


Raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a također je i jedna od najbogatijih biljaka kad je riječ o kalciju. Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva.

Zbog bogatstva kalcija, odlična je alternativa za sve one koji ne smiju jesti mliječne proizvode, ali i za  tudnice, jer je bogat izvor folne kiseline.

 

Bogata je vitaminom B6, koji snizuje razinu homocisteina, aminokiseline čije visoke razine u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju.

 

Lutein i zeaksantin koje sadrži ova biljka slove kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz raštike također je zdrav za oči.

 

Ako želite pripremiti raštiku, najbolje ju je kuhati na pari ili u vodi. No, nemojte je prekuhati, jer će postati gorka i izgubiti svoje hranjive tvari. Ako nemate domaće raštike, već je kupujete u trgovini, pazite da birate raštiku s čvrstim listovima, žarko zelene boje.  Izbjegavajte žuto i smeđe lišće.  Za prehranu se koristi isključivo lišće.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO