Orašasti plodovi su prva pomoć kod problema s pražnjenjem crijeva

Datum objave: 13.05.2024   Broj čitanja: 568
Za redovitu stolicu, koja je važna za zdravlje organizma, vrlo su važna vlakna, a najbolji način da ih unesete dovoljno su određene vrste hrane
Orašasti plodovi su prva pomoć kod problema s pražnjenjem crijeva

Vlakna su važna za zdravu probavu, a ukusan i jednostavan način da povećate njihov unos je uživanje u šaci orašastih plodova dnevno. Ali koji su najbolji za ublažavanje zatvora?


Dijetetičarke Annette Snyder i Amy Pendelton Kay izdvojile su jednu od najboljih vrsta orašastih plodova koja bi mogla osigurati da vam crijeva rade besprijekorno i da izbjegnete zatvor. Njihov favorit su bademi, a za eatingwell.com otkrile su tri razloga zašto ih treba uključiti u prehranu, piše Ordinacija.hr

Izvor magnezija

Magnezij je važan mineral iz više razloga, a ključan je za ublažavanje problema sa zatvorom.

 
 
poster
 
 
 
 
 
 

Moramo li se mučiti i trpjeti glad da bi smršavili? I što jogurt te orašasti plodovi imaju s dijetom?

Vlakna, magnezij i drugi antioksidansi koji se nalaze u bademima mogu pomoćui kod problema sa probavom i osigurati zdravu crijevnu floru. Zdrav crijevni mikrobiom sa nizom dobrih bakterija doprinosi boljoj probavi, što pomaže u sprečavanju kroničnog zatvora, ističePendelton Kay.

Izvor vlakana

Kao što je već spomenuto, bademi su izvrstan izvor vlakana. Sadrže i topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna povlače vodu u crijeva i pretvaraju se u gel, pomažući u kretanju stvari u probavnom traktu. Netopiva vlakna povećavaju stolicu i smanjuju mogućnost zatvora.

Osim dobrobiti za zdravlje crijeva, vlakna imaju još jednu izvrsnu prednost – smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Visok udio zdravih masti

Masti mogu spriječiti zatvor je povećavaju snagu mišićnih kontrakcija koje istiskuju fekalije i stimuliraju debelo crijevo da započne pražnjenje, kaže Snyder.

Najzdravije je odabrati manje upalne masti (kao što su nezasićene vrste) koje se nalaze u hrani poput badema koji imaju 14 grama masti u 30 grama.

Jedna je studija promatrala više od 1400 odraslih u Europi i otkrila da su oni koji su jeli hranu bogatiju mastima, poput orašastih plodova, maslinovog ulja, pa čak i maslaca, imali niže stope zatvora.

Trendovi niskog unosa masnoće iz 80-ih i 90-ih još uvijek se zadržavaju tu i tamo, ali važno je upamtiti da je masnoća bitan dio vaše prehrane i da je potrebna vašem tijelu za pravilno funkcioniranje.

Iako su obje dijetetičarke istaknule bademe kao svoj najbolji izbor, složile su se da i drugi orašasti plodovi imaju mnoge slične zdravstvene prednosti. Ako vam bademi nisu omiljeni, evo četiri druga orašasta ploda koji mogu ublažiti zatvor i poboljšati vaše zdravlje.

  • Pistacije: 30 grama ima 34 miligrama magnezija, 3 grama vlakana i 13 grama masti, većinom nezasićenih. Neka istraživanja pokazuju da su pistacije povezane sa zdravijom ravnotežom crijevnih mikroba.
  • Lješnjaci: ovi ukusni orašasti plodovi kotiraju vrlo visoko u izboru stručnjaka. 30 grama sadrži 46 miligrama magnezija, gotovo 3 grama vlakana i 17 grama masti zdravih za srce.
  • Orasi: Pomažu probavi zbog visoke razine magnezija (45 miligrama u 30 grama), višestruko nezasićenih masti (13 grama od ukupno 18 grama masti) te 2 grama vlakana.
  • Pekan orasi: 30 grama sadrži oko 3 grama vlakana, 34 miligrama magnezija i 20 grama masti, od kojih su gotovo sve nezasićene

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO