10 zdravstvenih blagodati snijega

Datum objave: 07.12.2023   Broj čitanja: 3307
Budući da svi vole snježni dan bit će dobro raspoloženi te će s velikim guštom prihvatiti sve aktivnosti koje su aktualne prilikom ove padaline.
10 zdravstvenih blagodati snijega

Snijeg je jedna od onih padalina koja dijeli ljude u dvije skupine: velike ljubitelje koji bi po cijele dane radili anđele u snijegu ili one druge koji bi najradije upalili gigantski fen i istopili ga. Na sreću ovih pozitivnijih, predivne bijele pahulje imaju brojne benefite dobre za naše zdravlje te su definitivno više od iritantne pojave zbog koje nam se ledi lice i ostatak tijela.


U nastavku donosimo zdravstvene blagodati koje će vas možda ipak primamiti da barem nakratko prilikom idućeg snijega izađete u dvorište i učinite nešto dobro za sebe.


Snijeg nas tjera na vježbanje

Znamo da je hodanje kroz snijeg ponekad uistinu teško i zamorno te da nas nakon dolaska na određenu lokaciju često znaju boljeti noge.

Zapravo, to nije drugačije od vježbanja u teretani jer prilikom toga radimo aerobne vježbe zbog kojih nam srce jače pumpa.


Snijeg omogućuje dobar san

Većina ljudi na ovom svijetu se osjeća kao da ne spavaju dovoljno, a znamo da nedostatak sna ozbiljno šteti našem zdravlju.

Kad padne snijeg, iskoristite to vrijeme da nadoknadite san jer nakon što se probudimo osjećat ćemo se osvježeni i puni energije.


Dnevno čitanje izvrsno je za vaš mozak

Izlasci i igranje na snijegu nisu za svakoga, ali to je u redu jer možemo provesti dan sklupčani s omiljenim knjigama dok gledamo kako padaju bijele pahulje

Dokazano je da čitanje donosi sljedeće blagodati za vaš mozak, poput poboljšanja pamćenja i koncentracije te povećanja kapaciteta za učenje, pa je provođenje dnevnog čitanja zapravo izvrsno za vaše zdravlje.


Snijeg nas tjera na odmor

Svi ponekad trebamo pauzu i svjesni smo toga, ali zapravo je teško pobjeći od svakodnevnih odgovornosti i obaveza s kojima se susrećemo na dnevnoj bazi.

S druge strane, kad padne snijeg, prisiljeni smo ne raditi ništa i da usporimo te si pružimo prijeko potreban odmor.


Snijeg nam daje vremena da skuhamo zdravi obrok

Kad smo u pokretu, obrok se najviše odnosi na praktičnost, a ne na zdravu prehranu čiji nedostatak može dovesti do puno loših stvari za naše zdravlje.

Ako ste zaglavili kod kuće, izvrsna je prilika da isprobate taj složeni recept koji ste oduvijek željeli napraviti, ali nikada niste imali vremena isprobati.


Snijeg nam omogućuje da vrijeme provedemo s obitelji

Budući da svi vole snježni dan bit će dobro raspoloženi te će s velikim guštom prihvatiti sve aktivnosti koje su aktualne prilikom ove padaline.

Okupite sve zajedno na sanjkanje, izgradnju snjegovića ili na dobru, staromodnu borbu snježnim grudama koja će vas sve vratiti u neka prošla vremena djetinjstva.


Snijeg je zabavan

Čak i ako zima nije vaše omiljeno godišnje doba, morate priznati da je snijeg pomalo uzbudljiv i da pretvara svakodnevni svijet u čarobnu zemlju čudesa.

Snijeg odjednom omogućuje šetnju nasred ulice i ima jedinstvenu sposobnost da probudi dijete u svima, pozivajući nas da se bacamo, kližemo i istražujemo.


Snijeg zimi znači lakše vrtlarenje u proljeće

Ako volite vrtlariti, snijeg vam je najbolji prijatelj jer kada pokrije zemlju, on pruža sloj izolacije (iako je hladno) koji štiti lukovice i korijenje.

Također pomaže prošlogodišnjem uvenulom lišću i travi da se razgrade u hranjivu malču koja će hraniti proljetno cvijeće, a kada se topi, pruža i puno vode.


Snijeg pomaže protiv bolova

Hladnoća je stari lijek protiv bolova i oteklina, koji ne mora biti samo u obliku hladnog obloga već može imati oblik hladnog okruženja koje snijeg pruža.

Jedna studija pokazuje da pri hladnim temperaturama krv povećava razinu noradrenalina, prirodne kemijske tvari koju tijelo proizvodi i koja smanjuje bol.


Snijeg povećava našu
energiju

Dokazano je da izlaganje hladnim ili ledenim temperaturama povećava razinu energije, čak iako je to jako kratko, na samo nekoliko trenutaka.

Izlazak van, čak i ako samo otrčimo do sandučića po poštu, može nas odmah razveseliti i dati nam nalet energije koji je bolji od bilo koje šalice kave, piše elegant.hr

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO