Kava luksuz i u BiH, za kilogram se plaća 18 KM i još poskupljuje, a ni prodavači ne znaju zašto

Datum objave: 12.03.2023   Broj čitanja: 4061
Kilogram kave u BiH teško je pronaći ispod 18 maraka.
Kava luksuz i u BiH, za kilogram se plaća 18 KM i još poskupljuje, a ni prodavači ne znaju zašto

Kilogram kave u BiH teško je pronaći ispod 18 maraka. Omiljeni napitak tako je mnogima postao luksuz. Jasno je da ga se nitko neće tek tako odreći, ali situacija postaje teška.

 

Kavopije za Večernji list kroz šalu kažu da je rat u Ukrajini učinio svoje s obzirom na to da se sve u posljednje vrijeme pripisuje tom tragičnom događaju.

 

- Ovo me podsjeća na 1982. godinu kada je vladala nestašica kave i drugih proizvoda u bivšoj državi, pa su bečki šverceri pakirali kilogram kave u vrećice od pola kilograma. Na prioritetnu listu proizvoda od posebnog interesa za državu kava je stavljena uz bok brašnu i mesu. I sad kao da sve ide prema tom epilogu jer čini se, kad god dođe novi kontingent kave, ona je sve skuplja, pa će nam uskoro reći da je nema nikako - priča nam sugovornik na kavi u Mostaru.

 

Brojke su neumoljive

Najavljena su nova poskupljenja namirnica, a među njima i kave. Da je udar na proračun ozbiljan i da se neki ipak odriču omiljenog napitka, govore brojke. Prošle godine uvezli smo 19.500 tona kave, dok je 2021. godine uvoz iznosio 22.000 tona.

 

Možda razlog manjih narudžbi i odricanja leži u tome da smo te 2021. godine 22 tisuće tona kave platili 97 milijuna maraka, a 2022. godine 19 i pol tisuća tona kave čak 142 milijuna maraka. Za komentar o situaciji kontaktirali smo Mirzu Abadžića iz Brčkog koji je u BiH zastupnik za Zicaffe, popularni užitak koji dolazi iz zapadne Sicilije.

 

- Što se mene tiče, nema osnove da se uopće diže cijena kave. Prije godinu dana, kada je bio taj udar, potražnja je otišla na 2,80 po toni kave, danas je ona 1,80. Znači, nema osnove da poskupljuje kava. Pa evo, ni dolar nije razlog, ako je prema nama vrijedio 2 KM, sada je 1,82... Stvarno ne znam zašto se ovo događa - ističe Abadžić. Pitamo ga o vremenskim (ne)prilikama u Južnoj Americi, dosad se to znalo navesti kao razlog. - Ako je suša ili bilo što vremenski uvjetovano, onda potražnja za kavom raste jer je manji urod, ali ovdje vidimo da se to ne događa. Vjerujte, mi ne znamo da se tamo događa nešto ekstremno s vremenom - priča nam. Pitamo ga i kako komentira činjenicu da se u BiH kilogram kave sve teže pronalazi ispod 18 KM, a prije pet godina plaćali smo ga i 10 KM.

 

- Ne događa se u BiH samo taj drastičan rast. Žale mi se ljudi u Austriji, gdje je kava u kratkom vremenu poskupjela za 35 posto. Strašno je ovo što se događa i mišljenja sam da špekulanti dižu cijenu. Burza čini svoje i stvara probleme svima nama - kaže, među ostalim, Abadžić.

 

Pronalazimo podatke da je u Finskoj kava poskupjela i za 50 posto u odnosu na razdoblje prije rata u Ukrajini, a treba li reći i da su šećer i mlijeko, koji idu uz kavu, dvostruko skuplji u odnosu na to vrijeme.

 

Plaćamo neradne dane

U analizi InterCapitala objavljenoj još prošlog ljeta stoji kako su cijene kave najviše porasle tijekom 2021., za 63 posto, i to zbog suše u Brazilu. Prošle pak godine o vremenskim neprilikama nije se pretjerano govorilo, što znači da je rast cijena mogla prouzročiti samo svjetska nestabilnost.

 

Trenutačni rast cijena, kako kave, koja je tema ovog teksta, tako i drugih proizvoda, leži i u tome da tek sada saniramo posljedice koronavirusa. Upravo na to su u jeku pandemije upozoravali i ekonomisti jer sve one poticaje za "lockdown" i plaćanje neradnih dana netko mora platiti. Po svemu sudeći, u današnje vrijeme sve postaje luksuz.

 

Kada vam drugi put netko od susjeda ili prijatelja donese pola kilograma ili kilogram kave, znajte da je dao solidan iznos za omiljeni napitak koji je prolazio kroz različite faze na brdovitom Balkanu - od toga da kave nije bilo nikako do toga da se, kamo god se krenulo, nosilo pola kilograma, kilogram ili dva kave.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO