Zbog neredovne aktivnosti u EU prijevremeno umre 10.000 ljudi

Datum objave: 18.02.2023   Broj čitanja: 5130
Oko 73 posto muškaraca u dobi od 15 do 24 godine vježba barem jednom tjedno..
Zbog neredovne aktivnosti u EU prijevremeno umre 10.000 ljudi

 

Povećanje tjelesne aktivnosti moglo bi spasiti živote i milijarde eura zdravstvenih troškova na godišnjem nivou u Europskoj uniji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

 

Povećanje tjelesne aktivnosti na minimalnu razinu koju preporučuje WHO moglo bi spriječiti 11,5 milijuna novih slučajeva nezaraznih bolesti do 2050. godine, izbjeći tisuće nepotrebnih smrtnih slučajeva i uštedjeti EU milijarde eura godišnje na troškovima zdravstvene zaštite.

 

"Naša studija modeliranja jasno pokazuje da povećanje razine tjelesne aktivnosti nije dobro samo za zdravlje, ono će stvoriti pozitivan učinak za privredu bilo koje zemlje, vraćajući 1,7 eura u ekonomskim koristima za svaki uloženi euro", rekao je Michele Cecchini koji vodi OECD program rada za javno zdravstvo.

 

Slijedeći preporuku WHO - a o 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno, građani EU - a spriječili bi više od 10.000 preuranjenih smrti u regiji svake godine, navodi se u izvještaju "Step up, suočavanje s teretom nedovoljne tjelesne aktivnosti u Europi".

 

Utvrđeno je da samo 40 posto ljudi redovno vježba, uz velike razlike među zemljama. Dok dvije trećine odraslih Finaca redovno vježba, brojka pada na 20 posto u drugim zemljama. Žene vježbaju manje od muškaraca, a to je posebno vidljivo u mlađim dobnim skupinama.

 

Oko 73 posto muškaraca u dobi od 15 do 24 godine vježba barem jednom tjedno, nasuprot samo 58 posto žena.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO