Često se ljutite? 'Posata' dnevno je zdravo

Datum objave: 01.11.2022   Broj čitanja: 5674
Iako najčešće pokušavamo izbjegavati stres i situacije koje nas mogu naljutiti, stručnjaci su došli do zanimljivog podatka koji će vas iznenaditi.
Često se ljutite? 'Posata' dnevno je zdravo

 

Naime, ljutnja od barem pola sata dnevno ne samo da je korisna za vas jer oslobađa sav stres već i poboljšava kardiovaskularnu i respiratornu aktivnost, donosi Everyday Health.

 

Tako barem tvrde istraživači sa Sveučilišta u Meksiku prema čijem mišljenju biti ljutit pola sata dnevno može biti dobro za ljudsko zdravlje, a posebno za mozak.

 

No, zašto je to tako? Naime, kada se naljutimo, postoji neurokemijski impuls koji stimulira moždane valove. Kada se živčani sustav “napreže”, ubrzavaju se otkucaji srca te disanje.

 

Isto tako, tijekom faze ljutnje dolazi do povećane proizvodnje dopamina, hormona koji stimulira mozak i proizvodi neku vrstu uzbuđenja u neuronima, ali i norepinefrina, hormona koji povećava krvni tlak i otkucaje srca.

 

Ljutnja je dakle način na koji se aktivira naš mozak kao i neki naši unutarnji organi, zbog čega nije tako loša kao što možda mislimo. Ipak, znanstvenici objašnjavaju da je u tom slučaju jako važna umjerenost te prema njihovom mišljenju u danu ne bismo smjeli biti ljutiti dulje od 30-ak minuta. U protivnom bi to moglo izazvati suprotan učinak i štetno djelovati na naše zdravlje.

 

Primjerice, u situacijama u kojima dolazi do ljutnje ili bilo kakvog uzbuđenja tijelo proizvodi kortizol, poznat i kao hormon stresa koji ima mnoge negativne posljedice ako se s njim pretjera. Stručnjaci upozoravaju da pridonosi bržem debljanju, slabljenju imuniteta, problemima sa spavanjem, visokom krvnom tlaku i kolesterolu, piše Index.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO