Čaj uvelike djeluje na jednu bitnu stavku

Datum objave: 01.09.2022   Broj čitanja: 5221
Čaj je bio popularan napitak od antičkih vremena, a zapisi koji se odnose na konzumaciju datiraju iz kineske dinastije Shen Nong (2700. pr. Kr.).
Čaj uvelike djeluje na jednu bitnu stavku

 

Prethodne studije ukazale su na povezanost između konzumacije čaja i nižeg rizika od smrtnosti u populacijama u kojima je zeleni čaj najčešća vrsta čaja. “Čaj se često konzumira diljem svijeta, ali povezanost ispijanja čaja s rizikom od smrtnosti ostaje nejasna u populacijama u kojima se crni čaj najčešće konzumira”, rekao je glavni autor dr. Maki Inoue-Choi iz Nacionalnog instituta za zdravlje.

U svojoj studiji, autori su procijenili povezanost konzumacije čaja sa smrtnošću od svih uzroka i smrtnosti od specifičnog uzroka.

U usporedbi s onima koji ne piju čaj, oni koji konzumiraju jednu do dvije šalice svaki dan imaju između 9 i 13 posto manju smrtnost, kako tvrde znanstvenici. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, pokazuju da rezultati ostaju isti i ako ta osoba pije kavu, dodaje mlijeko ili šećer svom čaju, neovisno o temperaturi i genetskoj sposobnosti metabolizma da probavlja kofein, prenosi ljepotaizdravlje.hr.

Ispijanje čaja smanjuje rizik od smrtnosti

Istraživači iz britanske institucije National Institutes of Health (NIH) koristili su podatke o pola milijuna muškaraca i žena između 40 i 69 godina, od kojih 85 posto svakodnevno pije čaj. Njih čak 89 posto pije crni čaj, najpopularniji u Velikoj Britaniji.

 

“Otkrića sugeriraju da čaj, čak i u većim količinama unosa, može biti dio zdrave prehrane”, rekli su istraživači. Studija je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Fernando Rodríguez Artalejo, profesor preventivne medicine i stručnjak za javno zdravstvo na sveučilištu u Madridu, opisao je ovo istraživanje “značajnim napretkom na tom području”.

Naglasio je da istraživanje pokazuje umjereno smanjenje smrtnosti kod onih koji konzumiraju čaj, posebno ako boluju od kardiovaskularnih bolesti. No upozorio je na to da se ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da je čaj isključivi razlog smanjene smrtnosti jer se ne može isključiti da su za to zaslužni drugi zdravstveni faktori povezani s konzumacijom čaja.

Ipak, pitanje koje ostaje neodgovoreno jest trebaju li ljudi koji ne piju čaj to početi raditi kako bi poboljšali svoje zdravlje jer to zahtijeva novo istraživanje, kako tvrdi Artalejo.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO