Omiljeno ljetno voće snižava razine kolesterola, čuva srce i vid te regulira krvni tlak

Datum objave: 28.06.2022   Broj čitanja: 2940
Postoji više sorti bresaka, no njihove su nutritivne vrijednosti vrlo slične. Breskve su također vrlo bogate vodom i osvježavajuće te stoga izuzetno prikladne za konzumaciju na visokim ljetnim temperaturama.
Omiljeno ljetno voće snižava razine kolesterola, čuva srce i vid te regulira krvni tlak


Zdravlje srca

Obiluju betakarotenom, prekursorom vitamina A, koji je nužan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljoj asimilaciji željeza u organizam. Vitamin E koji sadrže učinkovit je u prevenciji nastanka arterijskog plaka i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože. Breskva sadrži i mineralne soli poput fosfora, magnezija i kalija koji je naročito važan za zdravlje srca.

Zbog visokog udjela vlakana breskve pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi i regulaciji krvnog tlaka. Jedan veći plod osigurava pet do devet posto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu. I ovdje valja istaknuti da je najbogatija vlaknima kora ploda.


Energija

Breskva je bogata vitaminom B3, koji sudjeluje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je zaslužan za stvaranje energije

Najzdravije su i pružaju najveće osvježenje kad se jedu svježe, no možete od njih napraviti i kompot (pritom pazite na količinu dodanog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili od njih napraviti ukusan gusti sok, piše zivim.gloria.hr.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO