'Starinske' bolesti 'oživjele' zbog mjera protiv korone

Datum objave: 03.05.2022   Broj čitanja: 1712
Dok su se epidemiolozi 'zabavljali' koronavirusom, a neke bolnice u BiH ni sada ne žele, primjerice, uključivati magnet za teže pacijente zbog korone, sada imamo povećan broj "starinskih" oboljenja, na koja smo navikli kroz stoljeća.
'Starinske' bolesti 'oživjele' zbog mjera protiv korone


Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozoravaju kako bilježimo manju epidemiju hepatitisa A, koji se prenosi putem nečistih ruku, međutim ne priznaju i svoju odgovornost u tome, s obzirom da su stajali, među ostalima, iza pretjeranih mjera protiv koronavirusa, ne mareći na ono što se ima dogoditi, a što se sada događa.


"Potreban je povećan oprez", kažu o manjoj epidemiji hepatitisa A.

"Mučnina, proljev, vrućica, opća slabost, bolovi u gornjem dijelu trbuha neki su od najčešćih simptoma. Relativno malen broj adolescenata i djece će i požutjeti, a zaraziti se mogu svi", pojasnio je infektolog Goran Tešović u Dnevniku Nove TV koji dodaje da te bolesti nije bilo dugo u Hrvatskoj te je smanjena imunost.

Tešović je rekao da su brojke značajno manje u odnosu na 20, 30 godina prije, ali nakon 2000. ovo su najveći brojevi dosad.

Osvrnuo se i na ospice.

Upozorava da je u nekim dijelovima Hrvatske loša procijepljenost, što znači da bi se tamo mogla pojaviti epidemija ospica.

Govorio je i o rotavirusu, kojim se zarazio i ministar branitelja Tomo Medved, zbog čega je prošlog utorka i hospitaliziran.

"Mjesecima traje, valjda je to najveća epidemija otkako ja radim - 32 godine. Svakoga dana primamo gomilu djece. To je vjerojatno jer su epidemiološke mjere učinile svoje, a da su neke generacije preskočile rotavirus kad je najčešći i sad imate porast", smatra Tešović.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO