Stres, tuga i problemi u školi: Djeca koja puno koriste internet imaju zdravstvenih problema?!

Datum objave: 30.04.2022   Broj čitanja: 2357
U kojoj mjeri internet pomaže ili odmaže zdravlju i uspjehu djece?
Stres, tuga i problemi u školi: Djeca koja puno koriste internet imaju zdravstvenih problema?!

 

Jesu li djeca koja puno koriste internet pod većim stresom i zašto su takva djeca tužnija? Kako internet utječe na mentalno zdravlje djece i smanjuje li internet uspjeh u školi?

 

U modernom svijetu danas gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom dnevno nije na internetu. Dakako, većina nas je puno puta dnevno na internetu, a analize pokazuju kako svakog dana na internetu provedemo i nekoliko sati života (bez uključenih poslovnih obaveza).

 

Trend povećanog korištenja interneta sve je prisutniji i kod djece, nažalost sve je više i izrazito male djece koja istražuju čari interneta. Neke starije generacije dobro se sjećaju odrastanja po poljima, livadama i igralištima – dok su mlađe generacije sve to zamijenile internetom. Nova istraživanja pokazuju kako to negativno utječe na djecu, koja su u sve većim metalnim problemima zbog pretjeranog korištenja interneta, piše pcchip.hr

 

Činjenica jest da smo postali veliki ovisnici o internetu. Internet koristimo za posao, za zabavu, za druženje s ljudima, za igranje video igara, za komunikaciju, za putovanja, itd. Gotovo da danas nema aktivnosti koju barem djelomično ne radimo putem interneta. Internet je postao naše osnovno sredstvo za život i trebamo ga gotovo kao kruh i vodu. No, radi li se ovdje samo o nekoj fikciji?

Kruh i voda ipak su nam puno potrebniji od interneta i to je činjenica. Upravo teza da smo postali ovisni o internetu jasno ukazuje kako danas teško možemo bez interneta zamisliti život. Kada malo bolje pogledamo, internet nam je omogućio mnoštvo stvari – ali nam ujedno i uskratio jako puno predivnih trenutaka u životu.

Danas nije važno uživati u putovanju, već snimiti najljepšu fotografiju na putovanju. Danas nije važno pružiti topli zagrljaj djetetu koje prohoda, nego se time pohvaliti na društvenim mrežama. Danas nije važno razgovarati s prijateljem na kavi o važnim stvarima, nego pronaći 5 slobodnih minuta za nekoliko poruka online. Postali smo robovi interneta, a da toga nismo i ne želimo biti svjesni.

 

Prema statističkim podacima, čak 95% djece u dobi od 3 do 18 godina u razvijenim zemljama je imalo doticaj s internetom barem jednom u životu. Dakako, većina te djece doticaj s internetom ima svakodnevno i gotovo da ne prođe nekoliko sati – a da ta djeca ne zavire u prostranstva interneta. Iako je internet danas temelj društva i gospodarstva, činjenica jest da djeca puno previše vremena provede online. Nestale su offline aktivnosti u kojima djeca razvijaju svoje motoričke i društvene sposobnosti, a zabava i igra svode se isključivo na neki virtualni svijet.

 

Nažalost, kaže se kako djeca uglavnom slijede primjer roditelja – a roditelji su nonstop na internetu. Želimo li odgajati neke “normalne” nove generacije djece vrijeme je da dobro promislimo u kojoj mjeri djeca trebaju internet. Naime, većinu vremena koju djeca provede na internetu fokusirana su na igru i zabavu s drugima. No, puno bi efikasnije i bolje bilo kada bi vrijeme utrošeno na internet provodila u stvarnom fizičkom druženju s ostalom djecom. Javlja se jedan zanimljiv paradoks gdje roditelji pretjerano štite djecu u fizičkom svijetu, a paralelno tome ih uopće ne štite od virtualnog online svijeta.

 

Iz godine u godinu svjedoci smo kako sve više djece i mladih završava u raznim klinikama za odvikavanje od video igara i interneta. Nažalost, jako je puno roditelja koji uopće ne prepoznaju taj problem kod djece i puštaju djecu da rade što žele – a to nikako nije dobro. Sjedenje 3 ili više sati za računalom nikako nije dobro za zdravlje djece, posebice za djecu koja su još u razvoju. Podaci pokazuju kako djeca na računalima, pametnim telefonima i tabletima dnevno provode puno previše vremena, no problem se nikako ne rješava. Čini se kako se još uvijek nismo prilagodili modernim vremenima u kojima moramo naučiti kako živjeti s i bez interneta i tehnologije.

 

Istraživanje provedeno u Koreji prije nekoliko godina, napokon je obznanilo svoje rezultate – koji nažalost nisu nimalo dobri. Naime, utvrđeno je kako pretjerano korištenje interneta utječe na mentalno zdravlje djece – stvarajući stres, strah, tugu pa čak i suicidalne misli. S druge strane, djeca koja ne koriste internet su zdravija, sposobnija i ostvaruju bolje rezultate u školi.

 

Istraživanje je 2018. godine provedeno u Koreji na uzorku od gotovo 30.000 srednjoškolaca. Valja naglasiti kako je 30.000 sudionika vrlo reprezentativan uzorak za dobivanje kvalitetnih rezultata istraživanja. Kroz istraživanje je bio cilj ustvrditi koliko korištenje interneta ima utjecaj na ostale segmente života tinejdžera, odnosno kako internet mijenja njihovu percepciju života, zdravlja, ali i životne sposobnosti. Istraživanje je provedeno od strane seulskog Sveučilišta Chung-Ang, a nedavno objavljeni rezultati poprilično su zabrinjavajući.

 

Rezultati istraživanja utvrdili su činjenicu da pretjerano korištenje interneta sasvim sigurno nije pogodno za mnoge osnovne aspekte života. Ne samo da pretjerano korištenje interneta narušava kvalitetu svakodnevnih aktivnosti, već ostavlja i dugoročni utjecaj na srednjoškolce i djecu. Naime, istraživanje je pokazalo kako djeca koja puno vremena provede na internetu ostvaruju lošije rezultate u školi – što definitivno ostavlja trag na budući život djece. Uz slabiji uspjeh u školi, djeca koja pretjerano koriste internet su pod većim stresom i puno intenzivnije osjećaju tugu. Nažalost, kod mnoge djece to vodi i prema suicidalnim mislima. Dakle, pretjerano korištenje interneta kod djece čini se ima značajan negativan utjecaj na mentalno zdravlje djece.

 

Kroz istraživanje došlo se i do točno definiranog broja minuta koje djeca u dobi od 16 do 18 godina provede online (u slobodno vrijeme). Djeca školske dobi tako dnevno na internetu provode čak 193.4 minute, što je više od 3 sata dnevno. Zamislite koliko bi raznih fizičkih aktivnosti, druženja i predivnih trenutaka mogla imati ta djeca kada bi umjesto na internetu vrijeme provodila u prirodi. Postavlja se pitanje – kako djeca provode tih 193 minuta na internetu? Troše li to vrijeme na igranje video igara, na razgovore s prijateljima, na gledanje šaljivih video materijala ili nešto četvrto? Pitate li se vi dovoljno često kako vaša djeca (ako ih imate) provode vrijeme na internetu?

 

Istraživanje je pokazalo jednu zanimljivu poveznicu – djeca nižeg ekonomskog statusa (siromašnija djeca) provode više vremena na internetu. Na tu činjenicu možemo povezati mnoge poveznice – od toga da siromašnija djeca ne mogu dobiti toliko izvannastavnih aktivnosti, preko toga da takva djeca putem interneta traže prihvaćenost i društvo za sebe pa sve do teze da takva djeca jednostavno ne vide dovoljno prostora za uspjeh u životu pa vrijeme troše na internet zabavu. Koji je točan razlog tome teško je zaključiti, no sve se čini kako imamo jasnu poveznicu između više minuta na internetu i manje novaca u novčaniku.

 

Glavni problem u cijeloj toj priči svakako je činjenica da pretjerano korištenje interneta utječe na mentalno zdravlje djece. Kroz istraživanje se došlo do zaključaka kako su djeca koja pretjerano koriste internet pod puno većim stresom i kako puno češće i intenzivnije osjećaju tugu. Istovremeno, takva se djeca subjektivno osjećaju manje zdravima i fizički manje spremnima, a postižu i slabiji uspjeh u školi. Sve to korak po korak vodi do suicidalnih misli, ali i velikog pitanja – kako dalje u budućnosti. Pomalo je nevjerojatno kakve se sve poveznice i negativne strane života mogu otvoriti pitanjem o pretjeranom korištenju interneta.

 

Prvi korak rješavanja ovog velikog globalnog problema definitivno jest – osvijestiti da problem ovisnosti o internetu i video igrama postoji. To nije neka izmišljena i nepostojeća ovisnost, već stvarni problem koji traži hitno i kvalitetno rješavanje. Srećom, mnogi s odrastanjem prestanu imati vremena za dugotrajno igranje video igrica i beskonačno surfanje društvenim mrežama – pa ta ovisnost polako splasne sama od sebe. No, ako ste primijetili da netko od vas neprestano provodi vrijeme na računalu ili pametnom telefonu, a da za to nema neki valjan razlog – vjerojatno se radi o svojevrsnoj ovisnosti o internetu.

 

Mnogi roditelji rješavanju problema pretjeranog korištenja interneta pristupajući na način da viču na djecu i stavljaju razne zabrane korištenja interneta i video igara. No, rješenje problema na taj način vrlo vjerojatno neće biti pretjerano efikasno. Naime, djeca se povode ponašanjem roditeljima i nikako neće prihvatiti činjenicu da roditelji mogu tipkati po telefonu čitav dan, dok djeca ne mogu. Stoga, roditelji moraju postati primjer kako se odgovorno ponašati na internetu i kako pametno i smisleno konzumirati online sadržaj. Internet se sveo na senzacionalizam gdje nam svakog dana iskaču razne dramatične objave koje nas čine tužnima i depresivnima. Stoga, ponekad je bolje “odspojiti” se sa interneta i uživati u stvarnome svijetu koji je čudesan.

 

Budite pozitivan primjer vašoj djeci i umjesto zabrana potaknite ih na zajedničke aktivnosti. Ponudite se da s njima krenete u šetnju, da izgradite neki predmet ili stvar, da radite nešto zabavno u opuštajućoj prirodi. Jednostavno, postanite primjer kako svijet oko nas nudi puno više zabavnijeg i korisnijeg sadržaja – nego tipkanje po pametnom telefonu ili računalu.

 

Internet je zamišljen kao asistent u našem životu, a ne kao središnjica našeg života. Sukladno tome trebamo se ponašati i informacije s interneta uvijek gledati kao dodatak – a ne kao srž našeg života. Ako već u školi ili na poslu u velikoj mjeri ovisite o računalima i internetu, barem onda slobodno vrijeme provedite istražujući stvarni svijet oko sebe.

 

Izađite u šetnju, popijte kavu s obitelji ili prijateljima, napravite nešto pozitivno za vaše fizičko i mentalno zdravlje. I ne samo za sebe, nego uključite i druge članove vaše obitelji jer stvarno druženje s bližnjima je neprocjenjivo. Ako ne prije, shvatiti ćete to na kraju života. Stoga, iskoristite svaki stvari trenutak i odmaknite se od internet svijeta.

 

 

 

 

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO