Jedete čokoladu svaki dan? Ove informacije će vas oduševiti

Datum objave: 20.04.2022   Broj čitanja: 2685
Teško bismo pronašli ljude koji ne vole čokoladu. Bilo da se radi o sladoledu, kolačićima, vrućoj čokoladi ili u izvornom obliku, većina nas će iskoristiti svaku priliku da uživa u ovoj divnoj slastici.
Jedete čokoladu svaki dan? Ove informacije će vas oduševiti

 

Ali što se događa s našim tijelima ako redovno jedemo čokoladu? Dijetetičarke Courtney D'Angelo i Trista Best su za Eat This, Not That pričale o iznenađujućim posljedicama redovitog jedenja čokolade.


To bi moglo poboljšati zdravlje vašeg srca

Utvrđeno je da tamna čokolada može pomoći u poboljšanju zdravlja srca zbog svojih moćnih antioksidansa zvanih flavonoidi. "U tamnoj čokoladi postoje antioksidansi koji mogu povećati cirkulaciju krvi u srcu, smanjiti rizik od zgrušavanja, a čak se pokazalo i da snižavaju krvni tlak", kaže D'Angelo. "Konzumiranje čokolade u umjerenim količinama moglo bi smanjiti rizik od moždanog udara i srčanih bolesti."


Može pomoći kod stresa

 

Kao da nam je potrebno više isprika da jedemo čokoladu, neka istraživanja kažu da bi to moglo poboljšati raspoloženje.

"Ako razmislite o tome, jedenje čokolade gotovo uvijek poboljšava vaše raspoloženje, a studije su pokazale da su ljudi koji su jeli čokoladu prijavili da osjećaju manje stresa", kaže D'Angelo.

Međutim, važno je biti svjestan ne samo količine čokolade koju jedete već i njezine kvalitete. Prehrane s većim udjelom šećera zapravo su povezane s više slučajeva tjeskobe i depresije, što znači da jedenje čokolade s nižim sadržajem šećera, poput tamne čokolade, može biti bolja opcija.


Možda ćete konzumirati prazne kalorije

Dok tamna čokolada sadrži mnoge korisne hranjive tvari, više obrađene čokolade, poput mliječne ili bijele, mogu biti pune dodanog šećera.

"Određene vrste čokolade mogu biti izvor praznih kalorija, što znači da vaše tijelo prvenstveno dobiva kalorije i vrlo malo vitamina, minerala ili fitonutrijenata", kaže Best. "Namirnice koje sadrže prazne kalorije mogu doprinijeti debljanju, a kada su napravljene s dodanim šećerima, također mogu dovesti do pojačane žudnje."

Možda nećete jesti toliko voća

Voće može biti izvrstan način da unesete prirodne šećere i ugljikohidrate koji su vašem tijelu potrebni, ali ako jedete čokoladu svaki dan, to može zadovoljiti vašu žudnju za slatkim i tako vas odmaknuti od jedenja voća.

"Svakodnevno jedenje čokolade može vas spriječiti u pronalaženju zdravije alternative za potrebu za slatkim", kaže Best. "Kada redovito jedete dodani šećer, možete početi gubiti okus za istinsku slatkoću, poput voća."

Možete unijeti više magnezija

"Čokolada sadrži magnezij, koji ima mnoge prednosti i mineral je koji se prirodno nalazi u zemlji, kao i u ljudskom tijelu", kaže Best. "Od vitalnog je značaja za život jer se nalazi u svakoj stanici tijela i važan je za obavljanje mnogih tjelesnih funkcija. Ovaj mineral je važan i za zdravlje mozga."

Važno je, naravno, napomenuti da, što je čokolada tamnija, to je nutritivna vrijednost veća i više magnezija unosite. Mliječna čokolada može sadržavati hranjive tvari, ali njezina nutritivna vrijednost opada ako je puna dodanih šećera i drugih prerađenih sastojaka, prenosi Index fit.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO