Ako primijetite ovo na krumpiru nikako ga nemojte jesti, razlog je ozbiljan

Datum objave: 07.09.2021   Broj čitanja: 1188
Ipak nije svaki krumpir jestiv.
Ako primijetite ovo na krumpiru nikako ga nemojte jesti, razlog je ozbiljan

 

Krumpir je namirnica koju često ostavljamo u smočnici puno dulje nego bi trebalo pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primijetimo neugodan miris krumpira. No ima i onih koji će pretpostaviti da je dovoljno samo oguliti koru, maknuti crne točkice, da bi on bio dobar za jelo.

 

Stručnjaci kažu kako postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krumpir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje.

 

AKO VAŠ KRUMPIR IMA ZELENE TOČKE, NEMOJTE GA JESTI Lako je pomisliti da ih samo trebamo ukloniti s krumpira kako bi on bio jestiv, ali samo niste svjesni problema. Prema pisanju Healthline portala, zelena se boja na krumpiru javlja kada on započne s proizvodnjom klorofila, što je prirodan proces. No kada primijetite taj pigment, to znači da je krumpir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krumpiru, a ne samo o zelenim točkama, a ako se radi o višoj razni, može biti opasan za ljude.

 

MOŽETE SE RAZBOLJETI OD SAMO JEDNOG KRUMPIRA Razine solanina su najveće u kori krumpira, pa ćete guljenjem svakako otkloniti dio toksina (oko 30 posto), ali nećete riješiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko to točno ove komponente treba biti u krumpiru da vama bude loše, ali jedna je studija otkrila da 0.6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti. Posebno je važno da takve krumpire držite podalje do djece koji imaju puno nižu tjelesnu masu pa mogu i jače osjetiti posljedice trovanja solaninom.

 

AKO PRIMIJETITE OVE SIMPTOME TROVANJA, ODMAH SE JAVITE LIJEČNIKU Ako ste pojeli tako zeleni krumpir, oguljen i bez vidljivih opasnih znakova, važno je pratiti simptome koji se mogu javiti. Oni uobičajeni uključuju temperaturu, glavobolju, bol u trbuhu, proljev, povraćanje, slab puls i otežano disanje. Ako mislite da imate upravo ove simptome, odmah potražite pomoć liječnika. Blagi simptomi mogu proći za 24 sata, ali tu su i oni ozbiljni zbog kojih je ipak pametno obratiti se liječniku.

 

PRAVILNA POHRANA MOŽE SPRIJEČITI PROBLEME Krumpiri će dulje biti jestivi ako ih pravilno čuvate. Bilo kakvo oštećenje, izloženost svjetlu ili niskim i visokim temperaturama može rezultirati pojavom spomenutog toksina. Najbolje ih je čuvati na tamnom i suhom mjestu kako bi se spriječio ovaj proces. Vrećica u kojoj jesu će ih štititi od dodanog svjetla. Dobar je savjet da svaki krumpir dobro pregledate prije kupovine i bacite one koji nisu dobre kvalitete.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO