Institucije zaposlile 20 novih državnika

Datum objave: 26.03.2019   Broj čitanja: 669
Glomazni i neefikasni bosanskohercegovački birokratski sektor "bogatiji" je za 20 novih državnih službenika među kojima su i savjetnici odlazećih ministara u Vijeću ministara BiH, kao i supruge istaknutih političkih dužnosnika, prenosi Klix.
Institucije zaposlile 20 novih državnika

 

Direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine Neven Akšamija objavio je u Službenom glasniku BiH imena i prezimena postavljenih državnih službenika u institucijama BiH u veljači 2019. godine.

 

Riječ je o dvadeset osoba koje će ubuduće primati plaće i naknade iz džepova građana Bosne i Hercegovine kao uposlenici Ministarstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Direkcije za europske integracije BiH i Ureda koordinatora za reformu javne uprave pri Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Najveći broj državnih službenika zaposlen je u Direkciji za europske integracije Vijeća ministara BiH. Od parlamentarnih izbora intenzivirano je zapošljavanje državnih službenika u institucijama BiH. Od listopada 2018. godine do kraja veljače 2019. godine u institucijama BiH zaposleno je čak 114 državnih službenika, među kojima su i brojni savjetnici odlazećih ministara, kao i članovi političkih stranaka koje trenutno čine vlast (SDA, HDZ BiH, SDS, PDP i SBB).

 

U brojku od 114 državnih službenika nisu uračunati državni službenici koji su zaposleni aktiviranjem rezervnih listi. Sistem prijema službenika putem rezervnih listi u proteklom periodu naročito je bio popularan u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a na šta je upozorio i Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio