JAVNO PISMO ''Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Grada Tuzle i Tuzlanske županije'' uputila Javno pismo

Datum objave: 19.03.2019   Broj čitanja: 725
„Koordinacija hrvatskih i katoličkih udruga Grada Tuzle i Tuzlanske županije“ medijima u RH i BiH upućuje OTVORENO PISMO u povodu javne difamacije gospodina Ivana Bandića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli.
JAVNO PISMO ''Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Grada Tuzle i Tuzlanske županije'' uputila Javno pismo


Pismo prenosimo u cijelosti.

 

Mi, članice Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Grada Tuzle i Tuzlanske županije, ovim javnim apelom želimo istaknuti svoju zabrinutost i ogorčenje u pojedinim medijima u BiH iskonstruiranim optužbama koje su vezane za gospodina Ivana Bandića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli. Naša reakcija je javni čin solidarnosti s čovjekom koji je meta medijskoga i politikantskoga linča, a ne polemika oko tzv. „špijunske afere“, demantiranje napisa u medijima ili bilo kakav utjecaj na pravosudne institucije u BiH koje bi trebale iznijeti na vidjelo istinu oko ovoga nezgodnoga slučaja, koji opterećuje ne samo odnose BiH i Hrvatske, nego i unosi nemir među obične ljude u Tuzli i TŽ. Iza ovoga čina solidarnosti s gospodinom Bandićem i informiranja javnosti o njegovu petogodišnjem diplomatskom i ljudskom angažmanu među nama stoje ljudi i organizacije iz Tuzle i okolice koje okupljaju Hrvate ovoga kraja, bez ikakvoga stranačkoga, političkoga ili kakvoga drugoga interesa.

 

Cilj nam je prvotno informirati javnost u RH o angažmanu gospodina Bandića u Tuzli kroz proteklih nešto više od pet godina njegova rada i djelovanja na prostoru sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

 

Ivan Bandić je svojom ljudskošću, solidarnim odnosom, predanim radom,
otvorenošću i iskrenim postupanjem proteklih godina zaista zadužio ne samo nas, članice spomenute Koordinacije, nego i brojne druge pojedince i skupine iz ovoga kraja, bez obzira na njihova nacionalna, vjerska i svaka druga opredjeljenja. Javno difamiranje uglednoga diplomata i istinskoga prijatelja našega grada i zemlje izazvalo je nevjericu i brojne reakcije naših sugrađana, koji ne mogu povjerovati u iskonstruirane navodne „afere“ i osuđuju, zajedno s nama, ovaj pokušaj diskreditiranja gospodina Bandića. U svakom susretu s gospodinom Bandićem, i službeno i privatno, moglo se jasno vidjeti i u njemu prepoznati istinskoga prijatelja Bosne i Hercegovine, njezinih stanovnika, neovisno o njihovu nacionalnom ili političkom habitusu. Stoga je pretvaranje prijatelja BiH u izmaštanoga „špijunskoga“ neprijatelja ove zemlje krajnje zlobno i nemoralno te ga, zajedno s istinoljubivom javnošću, oštro osuđujemo.

 

Ponajviše zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Ivana Bandića, Republika Hrvatska je u proteklih nekoliko godina samo na prostor Tuzle i Tuzlanske županije investirala više od milijun konvertibilnih maraka u različite razvojne projekte, važne za život, kulturni identitet i opstanak Hrvata na ovom prostoru. Za taj materijalni aspekt, ali i za promoviranje i informiranje vlasti RH o životu i potrebama hrvatske zajednice ovdje, gospodinu Bandiću dugujemo i izričemo iskrenu zahvalnost. Važno je napomenuti da je navedeni novac utrošen na popravljanje i unapređenje života u našim lokalnim zajednicama, na projekte koji nisu dovoljno kvalitetno prepoznati od lokalnih vlasti, s kojima je, i to treba posebno naglasiti, u neposrednoj komunikaciji bio i sam generalni konzul Bandić, pokušavajući institucionalno povezati potrebe tih zajednica s mogućom potporom Republike Hrvatske, čiji je diplomat sam bio.

 

Svojom nesalomivom energijom, opuštenim i čak „sportskim duhom“ i proaktivnim zalaganjem, gospodin Bandić je brojnim institucijama i pojedincima s prostora Tuzlanske županije otvorio vrata institucija u Republici Hrvatskoj, počevši od grada Zagreba pa do Slavonije i Dalmacije. Na taj je način značajno afirmirao grad Tuzlu i Tuzlansku županiju i brojne gospodarske potencijale koje ova sredina ima. Posebice ja važno istaknuti da je takav način djelovanja povezao ljude s obje strane granice, pruživši im mogućnost za rad na zajedničkim projektima koji su uvijek imali za cilj bolji i kvalitetniji život za sve građane Tuzle i Tuzlanske županije.

 

Sve navedeno predstavlja samo dio nesebičnoga i odgovornoga diplomatskoga i ljudskoga zalaganja, koje stoji iza gospodina Ivana Bandića kao generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli. Promatrajući ove vrlo pozitivne rezultate koje je kao konzul ostvario, jako su nas, kao ljude koji osobno poznaju gospodina Bandića i koji razumiju njegovu ljudsku muku u ovim trenucima, pogodili i uznemirili napisi pojedinih novinara i izjave političara iz BiH te difamirajuće poluinformacije koje ne samo da štete ugledu i diplomatskome statusu Ivana Bandića, nego ga vrijeđaju na onoj osnovnoj ljudskoj i egzistencijalnoj razini.

 

Posebno smo zgroženi činjenicom što se na teret gospodinu Bandiću stavljaju određene radnje i događanja koja su se zbila u Tuzli u vrijeme kada gospodin Bandić nije ni bio konzul u našem gradu.

 

Sama ta činjenica otvara, objektivno gledajući, veliku sumnju u istinitost i motive i svih drugih medijskih navoda i otvorenoga difamiranja ovoga čovjeka.

 

Stoga, stojeći na humanoj i odgovornoj poziciji solidarnosti s gospodinom Bandićem, našim tuzlanskim konzulom, prijateljem i čovjekom koji je predstavljen u dijelu medija i politike u potpuno krivom i lažnom kontekstu, još jednom pozivamo institucije Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da urade sve ono što je u njihovoj nadležnosti kako bi istina o ovom, za čovjeka i pojedinca Ivana Bandića mučnom događanju izašla što prije na vidjelo. Pri tome naglašavamo svoje puno povjerenje u državne pravosudne i sigurnosne institucije (BiH i RH), koje bi morale sve učiniti da se narušeno povjerenje između država popravi, a da sigurnost svih građana i njihov dobar glas budu garantirani. To se odnosi i na gospodina Bandića, čija su sigurnost, dobar glas i pravo na istinu u javnosti ovih dana dovedeni u pitanje.

 

Nadamo se i vjerujemo, i kao odgovorni pojedinci i kao članovi ove tuzlanske
Koordinacije, da naš apel i zaista ljudska i prijateljska potpora Ivanu Bandiću neće otići u prazno. Ili zlobno biti pročitana kao nekakvo protivno djelovanje državnim ili sigurnosnim interesima neke od država. Vjerujemo također da zlokobno targetiranje i jeftina difamacija neće obeshrabriti Ivana da ovdje u našemu Gradu ili drugdje, gdje ga diplomatska misija odvede, nastavi svoju misiju promicanja odgovornoga dijaloga naroda i država, njegovanja pristojne komunikacije i dostojanstvenoga reprezentiranja Republike Hrvatske, koja u njegovu djelovanju i čestitome radu zaista ima čovjeka i diplomata, s kojim su ovdje u Tuzli ne samo naša Koordinacija, nego i svi dobronamjerni građani imali čast surađivati.

 

Naša moralna i ljudska odgovornost obvezala je nas da se javno očitujemo i iza svake riječi ovoga otvorena pisma stoje i pojedinci i organizacije okupljeni u Koordinaciju hrvatskih i katoličkih udruga Grada Tuzle i Tuzlanske županije, stoji u pismu Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga TŽ.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio