HRVATI su treća najveća katolička zajednica u Njemačkoj!

Datum objave: 03.03.2019   Broj čitanja: 1750
Hrvatska katolička zajednica u Njemačkoj je, nakon zajednice Poljaka i Talijana, treća po brojnosti zajednica katolika u toj zemlji, stoji u najnovijem izvješću tajništva Biskupske konferencije Njemačke za 2018. godinu.
HRVATI su treća najveća katolička zajednica u Njemačkoj!

 

Prema tom izvješću, koje je obuhvatilo 40 zemalja iz kojih dolaze katolici, u Njemačkoj je 2018. godine živjelo 322.969 hrvatskih katolika. U odnosu na godinu dana ranije, broj Hrvata katolika u Njemačkoj se lani samo u prvih šest mjeseci povećao za 6,59 posto ili za nešto više od 20 tisuća hrvatskih katolika. To je ujedno i najveće povećanje broja katolika pristiglih u Njemačku u prošloj godini u odnosu na godinu ranije.

 

Budući se to povećanje odnosi na prvih šest mjeseci 2018. godine, postavlja se pitanje koliko je Hrvata katolika doselio u Njemačku u drugom dijelu prošle godine, a koliko još u prva dva mjeseca ove 2019. godine, jer je očito kako trend useljavanja Hrvata u Njemačku još nije zaustavljen?

 

Ovdje valja napomenuti kako su u ovu brojku uračunati samo oni novopridošli Hrvati koji su se, kod prijave pri dolasku u Njemačku, izjasnili kao katolici te kao takvi plaćaju crkveni porez u Njemačkoj. Kao što je Fenix-magazin već pisao, a to je prenio i veliki broj hrvatskih domovinskih medija, među kojima i Grude.com, dio novopridošlih Hrvata pri prijavi mjesta boravka se zbog izbjegavanja crkvenog poreza ne izjašnjavaju kao vjernici.

 

Rast broja stranih katolika

 

Bolji poznavatelji te problematike, poput fra Marijana Petričevića, voditelja Hrvatska katoličke zajednice Giessen, drži kako se i tim slučajevima radi o Hrvatima koji imaju državljanstvo tih zemalja ili se nakon raspada bivše države kod Nijemaca još nisu upisali kao Hrvati katolici? Ako je ta pretpostavka točna, onda se brojka od 322.969 hrvatskih katolika u Njemačkoj u 2018. godini treba uvećati za gotovo novih 40 tisuća Hrvata?

 

Dalje, u izvješću tajništva Biskupske konferencije Njemačke, u rubrici sveukupnog broja katolika, navodi se kako u svim njemačkim biskupijama živi 23.311.321 katolika. Od toga njih 3.572.225 su katolici sa dvojnim državljanstvom a 2.135.552 su katolici sa stranim državljanstvom.

 

Biskupija Rottenburg-Stuttgart

 

Kod ovih podataka zanimljivo je to da je, bez obzira na ispisivanje iz Katoličke crkve zbog izbjegavanja plaćanja crkvenog poreza, broj stranih katolika u Njemačkoj u 2018. godini porastao u odnosu na godinu ranije za čak 15 posto. Najveće povećanje od većih biskupija zabilježeno je u Biskupiji Berlin (35,6 posto), Hamburg (35,3), Hildesheim (29,1),  Mainz (24), Limburg (23,8) te Rottemburg-Stuttgart (20,6 posto).

 

Najveći broj stranaca katolika živi u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart, njih 254.847, dok ih sa dvojnim državljanstvom najviše živi u Biskupiji Köln, njih 161.957 vjernika katolika.

 

Fenix-magazin/SIM/Ivan Matić

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO