Zlatanov ujak iz Zadra ponosi se: Šveđanki koja ga je hranila donio je puno novca

Datum objave: 26.02.2019   Broj čitanja: 1947
Kad sam bio kod njih u Švedskoj, Zlatan je nabijao loptu u zgradu, među zgradama se igrao, vidio sam da u tome gušta, kaže nam Gojko Gravić (72), ujak proslavljenog nogometaša Zlatana Ibrahimovića.
Zlatanov ujak iz Zadra ponosi se: Šveđanki koja ga je hranila donio je puno novca

 

Gojko živi u Prkosu u zadarskom zaleđu, a tamo se rodila i Zlatanova majka Jurka. Ona je sa 17 godina otišla raditi van, najprije u Njemačku.

 

- U Njemačkoj se udala za jednog Anića iz Kruševa, imaju dvije kćeri. Skupa su se preselili u Malmö, ali tamo su se rastali - kaže Gojko.

 

Jurka je na dalekom sjeveru 1977. godine upoznala bosanskoga gastarbajtera, folk pjevača Šefika Ibrahimovića, koji je došao iz Bijeljine, kao i ona, trbuhom za kruhom, nakon što se rastao od svoje prve žene Slobodanke. U braku su dobili kćer Selmu, a zatim, 3. listopada 1981. godine, i sina Zlatana. No ni brak između Zlatanovih roditelja nije dugo trajao...

 

Kad je Zlatan imao šest godina, došao je s majkom i ocem u zadarski kraj, a u isto vrijeme posjetili su i očevu rodnu Bijeljinu u Bosni i Hercegovini.

 

- Bio je baš pravi, strašno jak. Imao je šest godina, a izgledao kao da mu je najmanje deset. I svašta je htio raditi, pomagati, s traktorom i u polju, znatiželjan i brz - kaže nam Gojko, na čijem licu vidimo i Zlatanovo lice.

 

- A nećete vjerovati, prije petnaestak godina radio sam na zadarskoj pijaci, trgovali smo voćem i povrćem... I neka dva čovjeka pričaju, jedan pita drugog tko je ovaj, a pokazuje na mene. Kaže mu drugi: ‘To ti je Gojko is Prkosa’, a ovaj mu odgovara: ‘Pa to je sigurno Zlatanov ujac’ - priča nam Gojko i smije se.

 

U Švedskoj je krao bicikle

 

Zlatan je u braku s ekonomisticom Helen Selger i imaju dva sina, Maksimiliana i Vincenta. Dok je još bio dijete, u imigrantskom naselju Malmöa, na jugu Švedske, krao je bicikle. Bio je, kaže u biografiji, ekspert. Nogomet mu je bio nametnuta solucija da provede dan, da ne vidi bešćutnu majku i pijanog oca Šefika.

 

- Provaljivao sam lokote. Postao sam pravi ekspert. Bum, bum - i bicikl je bio moj. Bio sam kradljivac bicikala. To je bio moj prvi posao. Bilo je podosta nevino. Ali ponekad bi stvar izmakla kontroli. Jednom sam, sav u crnom, u stilu Ramba, uzeo golema kliješta i ukrao vojni bicikl. To mi je donosilo uzbuđenje. Uživao sam! Da budem iskren, više se radilo o adrenalinu nego o biciklima - rekao je Ibrahimović, koji je u autobiografiji pisao o roditeljima.

 

Umjesto zagrljaja - šamar

 

- Jednom sam pao s krova i otrčao majci u zagrljaj, očekivao sam poljubac i toplu riječ.  Umjesto toga dočekao me šamar i vika: ‘Glupi idiote, ubit ću te ako se još jednom budeš penjao na krov!’. 

 

Ujak Gojko išao je i na utakmice Ibrahimovića.

 

- Gledao sam ga u Zagrebu na Hrvatska - Švedska i jednom u Italiji, kad je igrao za Juventus. Milina ga je gledati, igrači se odbijaju od njega koliko je jak. Naježio sam se, moram priznati - kaže Gojko.

 

'Odrastao u dobrog čovjeka'

 

- Nije im bilo lako tamo, Jurka je sama radila, kao čistačica... Nije se puno dolazilo. Pričali su mi naši ljudi iz Škabrnje koji su tamo živjeli da bi mu jedna gospođa, Šveđanka, davala sendvič ili štogod slatko kad mu je mater radila... I da joj je poslije, kad se proslavio, došao u posjet i donio ček, nitko ne zna koliko novca, navodno jako puno. Nije ju zaboravio, mislim da je odrastao u dobrog čovjeka.

 

Ibra je pričao nedavno i o Luki Modriću koji je osvojio na gradu za najboljeg igrača svijeta, što je usrećilo Zlatana.

 

- Igrao sam protiv njega u ranoj fazi karijere, dok je još bio mlad. Sretan sam što je osvojio Zlatnu loptu, kao i sve druge nagrade. Ne događa se toliko često da takav tip igrača dobije zasluge za svoje umijeće. Moja je majka Hrvatica, a podrijetlom je iz iste regije odakle je Luka, pa sam i zato sretan. Dijelimo istu krv - rekao je nedavno Ibrahimović.

 

- A stvarno, da su svi iz istoga kraja, i on, i Vrsaljko, i Subašić, Pršo... Baš fenomen - kaže Gojko.

 

Grude.com/24sata.hr

Zlatanov ujak iz Zadra ponosi se: Šveđanki koja ga je hranila donio je puno novca
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO