U Njemačkoj ste? 10 stvari koje se isplati vidjeti u Berlinu

Datum objave: 01.02.2019   Broj čitanja: 2548
S katedrale puca dobar pogled, ali ako želite najbolji, morat ćete posjetiti televizijski toranj. Iako izgrađen sada već davne 1969., sa svojih 368 metara i dalje je najviša građevina u Njemačkoj.
U Njemačkoj ste? 10 stvari koje se isplati vidjeti u Berlinu

 

Berlin, glavni grad Njemačke i nakon Londona drugi je najveći grad Europske unije s nešto više od tri milijuna duša. Grad je to bogate povijesti, koji je dugi niz godina bio podijeljen na istočni i zapadni dio, ali i grad zelenila te raznih kultura.

 

Što god da se u njemu odlučite raditi, nećete pogriješiti, a mi donosimo samo nekoliko stvari koje se isplati napraviti u prijestolnici Njemačke.

 

Reichstag
Reichstag, tj. parlament, jedna je od najpoznatijih građevina u Berlinu. Njegova povijest je burna, a nakon Drugog svjetskog rata u potpunosti je obnovljen i moderniziran. Posjetiti ga možete svakodnevno, jedino se morate predbilježiti, a za sve one koji žele vidjeti kako izgleda rasprava, unutar Reichstaga postoji staklena kupola, pa možete gledati rad zastupnika.

 

Brandenburška vrata
Simbol grada svakako su ova vrata sagrađena davne 1791. Danas svatko tko posjeti grad, prošeće do njih i opali par slika, a i svi vi ste ih barem jednom vidjeli na raznim razglednicama ili na televiziji. Kao inspiracija za izradu vrata poslužila je atenska akropola.


Holokaust memorijalni centar
Berlinski spomenik žrtvama Holokausta mjesto je koje izaziva strahopoštovanje. Ovdje ćete naići na 2711 kamenih blokova koji variraju u težini i visini, a tu su kao podsjetnik na 6 milijuna Židova koji su bili žrtve Trećeg Reicha.
Muzejski otok

 

Berlin je dom više od 200 muzeja, ali najvažniji su se smjestili na Museumsinsel ili muzejskom otoku. Tamo možete saznati sve o egipatskoj kraljici Nefertiti posjetite li Neues muzej ili se pak diviti arhitekturi antičkog svijeta u Pergamon muzeju. Na muzejskom otoku ukupno ćete pronaći pet velikih muzeja, tako da vam jedan dan ovdje možda i neće biti dovoljan.

 

Tiergarten
Ovaj ogroman i raskošan park prava je oaza zelenila za sve one željne bijega iz gradske vreve. Iako ime parka prevodimo kao životinjski park, slavni berlinski zoološki vrt ipak se nije smjestio ovdje. Tiergarten je prije nekoliko stotina godina bio lovište, a danas je mjesto u kojem uživaju stanovnici Berlina i njihovi gosti.
Berlinski zid

 

Najpoznatiji zid na svijetu (uz onaj kineski) sad postoji tek u dijelovima, ali i kao podsjetnik jedne promašene politike. Vi odite do dijela zida poznatog kao “East Side Gallery“, koji se proteže na više od kilometar, a kompletno je ukrašen raznim grafitima.

 

Checkpoint Charlie
Simbol Hladnog rata ujedno je jedan od najpoznatijih graničnih prijelaza na svijetu (srećom, danas to više nije). Ovdje se prelazilo iz jednog dijela Berlina u drugi, a danas se na ovom mjestu nalazi i muzej. Njega zbilja valja posjetiti i doznati razne priče o uspješnim i neuspješnim pokušajima prelaska i bijega…
Charlottenburg palača


Ova palača, koja se nalazi izvan grada, pokazuje svu raskoš kraljevskog života. Naime, kraljevska obitelj nekoć je ovdje stolovala, a danas se u palači nalaze razne umjetnine prikupljene iz cijelog svijeta.


Berlinska katedrala
Najveća crkva u gradu, doista djeluje i više nego impresivno. Pravi je primjer arhitekture kasnog 19. stoljeća, koja i inače caruje gradom. Ono što vam preporučamo jest penjanje na njenu kupolu i uživanje u pogledu na grad.

 

Televizijski toranj
S katedrale puca dobar pogled, ali ako želite najbolji, morat ćete posjetiti televizijski toranj. Iako izgrađen sada već davne 1969., sa svojih 368 metara i dalje je najviša građevina u Njemačkoj. Do vrha će vas odvesti lift, a za sve ljubitelje gastronomije recimo da tamo postoji i rotirajući restoran, tako da možete uživati u hrani, ali i pogledu na Berlin.

 

 

U Njemačkoj ste? 10 stvari koje se isplati vidjeti u Berlinu
U Njemačkoj ste? 10 stvari koje se isplati vidjeti u Berlinu
U Njemačkoj ste? 10 stvari koje se isplati vidjeti u Berlinu
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO