Pustolovni turizam nakon Borka i Peć Mlina ide dalje

Datum objave: 31.01.2019   Broj čitanja: 1836
Radionica Pustolovni turizam - Velika prilika za malo poduzetništvo u organizaciji Ureda Vlade ZHŽ-a za europske integracije održana je jučer u Posušju.
Pustolovni turizam nakon Borka i Peć Mlina ide dalje

 

Raspravljalo se o potrebama i trendovima u smislu aktivnog turizma, idejama, mogućnostima i planovima kako se aktivirati kao poduzetnik u području aktivnog turizma u ZHŽ-u.

 

Prirodni potencijali
Ravnatelj tog Vladina ureda Ivan Jurilj smatra da ZHŽ svojim položajem može i mora napraviti iskorak da se taj dio stavi u funkciju, ali na održiv način. - Mi smo pustolovni turizam prepoznali kao aspekt u koji bi se ZHŽ mogao uključiti uzimajući u obzir prirodne potencijale koje imamo - od Kravice, Borka, Peć Mlina, Čvrsnice...

 

Biciklizam, pješačenje, planinarenje i onaj još pustolovniji dio kao što je canyoning, slobodno penjanje po stijenama, zip-line su potencijali - smatra Jurilj.

 

Dodao je da su u tijeku već neki projekti koji se financiraju iz europskih fondova. - To je, prije svega, Adriatic canyoning Borak – kanjon gdje se radi tehnička infrastruktura za pustolovni turizam. U Peć Mlinima je isto tako.

 

Prijavili smo još neke projekte s općinama i gradom u ZHŽ-u vezan za mrežu biciklizma - kazao je Jurilj. Radionica ima za cilj upoznati ljude koliko može biti atraktivan pustolovni turizam i kako možemo prepoznati našu, ali i poslovnu priliku.

 

Radionicu je održala stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma Iva Bencun, predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK. Ona je kazala da je, s obzirom na današnji sjedilački način života, koji uglavnom provodimo uz tehnologije, ova vrsta turizma itekako primamljiva.

 

- Ljudi danas sve više osjećaju potrebu vratiti se prirodi. Pustolovni turizam je doista širok pojam za širok krug ljudi. Njegova bitna komponenta je biti dio prirode - smatra Bencun. Govoreći o njemu kao prigodi za poduzetništvo, Bencun je kazala da za neke njegove oblike doista ne treba puno ulaganja.

 

- Za neke pješačke ture u svome kraju trebate dobro poznavati njezin teren i eventualno znati neki strani jezik kako bi mogli komunicirati sa stranim turistima jer su nam oni cilj. Dakle, osmisliti zanimljivu turu i reklamirati je prema inozemstvu - kazala je Bencun.

 

Platforma za razvoj
Najvažniji cilj je stvoriti platformu za razvoj aktivnog turizma na području ZHŽ-a te potaknuti na djelovanje. Jedan od zainteresiranih bio je i Stanko Zlopaša iz Udruge Tajna prirode iz Čapljine koja od 2012. organizira jednodnevne izlete kanuima na rijeci Trebižat. Smatra da avanturizam ni u svijetu nije posebno definiran i da u tom smislu ne kasnimo puno.

 

- Imamo prirodni potencijal koji je za ovakvu vrstu turizma ključan. Najveći izazov je osmisliti zanimljivu ponudu i očuvati prirodu koju imamo pogotovo zato jer na našim prostorima još uvijek ima puno divljih deponija otpada - smatra Zlopaša.

 

Pustolovni turizam nakon Borka i Peć Mlina ide dalje
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO