Svijest i savjest: Rad nedjeljom i blagdanima Hrvatima se ne isplati

Datum objave: 25.12.2018   Broj čitanja: 781
Mnogi radnici koji rade u trgovinama u Hrvatskoj ove blagdane prvi put provode kod kuće, umjesto za blagajnom. Veliki trgovački lanci kao što su Konzum, Kaufland, Lidl i Tommy osim na Božić, ne rade ni na blagdan Sv. Stjepana, 26. prosinca, dok na su Badnjak otvoreni, ali rade skraćeno.
Svijest i savjest: Rad nedjeljom i blagdanima Hrvatima se ne isplati

 

Tako 24. 12. zaposlenici Konzuma i Tommyja rade najdulje do 17 sati, u Kauflandu kući odlaze u 16 sati, dok Lidl vrata svojih dućana na Badnjak zatvara već u 14 sati.

 

- Odluku o neradnom Božiću, ali i neradnom blagdanu Sv. Stjepana donijeli smo kako bismo našim zaposlenicima zahvalili na iznimnom zalaganju i trudu koje iz dana u dan iskazuju na svojim radnim mjestima - poručili su iz Konzuma, a kupce pozvali da svoju kupnju obave u danima uoči blagdana.

 

Doduše, prema Tomislavi Ravlić, direktorici Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore, trgovci imaju zakonsko pravo samostalno odlučivati kada će i koliko raditi. Razlog kraćenja radnog vremena ili potpunog zatvaranja poslovnica za ovogodišnje božićne blagdane stoga treba tražiti negdje drugdje.

 

- Primjećujemo u zadnje vrijeme u Europi trend da se sve više trgovina okreće skraćenom radnom vremenu za posebne blagdane ili neke praznike. U tom smislu hrvatska trgovina ne radi ništa neobično, nego se jednostavno prilagođava europskom tržištu - smatra Ravlić.

 

Ništa neobično

 

S njom se slaže i Dragan Munjiza, bivši šef Konzuma koji je danas u Upravnom odboru kutinske trgovačke tvrtke Lonia. On, naime, predviđa da će se na nivou Europe trgovci sve više usuglašavati, a već je sad moguće primijetiti trend neradnih nedjelja i blagdana.

 

Osim što naši trgovci, izgleda, pomno prate što rade njihovi europski kolege, i analiza poslovanja govori svoje.

 

- Sve je bolja informatizacija trgovina, bolji su instrumenti poslovne inteligencije i ako imate kvalitetne podatke, onda možete vidjeti da vam se taj rad blagdanima zapravo ni ne isplati, ako ste radnika platili onoliko koliko ga morate platiti po zakonu - objašnjava Munjiza i dodaje kako se sjeća da u vrijeme kada je bio prvi čovjek Konzuma, taj trgovački lanac nije imao nikakvih poslovnih problema zbog činjenice da nije radio nedjeljom.

 

Rad nedjeljom, a onda i blagdanom, poslodavcima je zapravo skup, smatra Munjiza. Kolektivnim ugovorom između Sindikata trgovine i poslodavaca, objašnjava Štulić, bilo je određeno da radnik za rad blagdanom osim svoje redovne naknade dobije još i naknadu uvećanu za 50 posto. Iako je taj kolektivni ugovor raskinut, rad nedjeljom i blagdanom još uvijek se plaća više nego radnim danima.

 

- Mislim da je ekonomska korist rada na drugi dan Božića puno manja od troškova koje poslodavci imaju. Zarade puno manje i to im je praktički neisplativo - smatra Zlatica Štulić ispred Sindikata trgovine.

 

Osim, dakle, praćenja europskih trendova i neisplativosti, još jedan faktor mogao je utjecati na odluke trgovaca o skraćivanju radnog vremena ovog Božića. U trenucima u kojima poslodavci općenito muku muče s pronalaskom i zadržavanjem radnika koji masovno iseljavaju, briga o zadovoljstvu zaposlenika postaje sve važnija. Dragan Munjiza je tako jedan od zagovornika neradne nedjelje uopće, pa tako i blagdana.

 

- Kad bih ja jedini mogao o tome odlučivati, bez obzira na rezultate, zatvorio bih trgovine i pustio ljudima slobodno - kaže nam član Upravnog odbora Lonie u kojoj su također ovih blagdana skratili radno vrijeme svojih prodavaonica.

 

Mnogo je razloga zbog kojih su se poslodavci odlučili na ovaj korak, smatra predsjednica Sindikata trgovine. Jedan od njih je i nedostatak radnika, s čime sektor trgovine ionako muku muči.

 

- Poslodavci su konačno procijenili da je ekonomska korist puno manja od koristi zadovoljstva radnika i općenito društvene koristi ako ti radnici na blagdane ne rade kao i drugi građani Hrvatske - stav je Sindikata.

 

Također, trgovci su svjesni da educiranu i kvalificiranu radnu snagu nije dobro puštati da odlazi jer nije lako zamijeniti kvalitetne ljude koji su navikli na njihov način rada, smatra Tomislava Ravlić.

 

- Trgovci su svjesni što znači dobar zaposlenik i trude se, pogotovo u zadnje dvije, tri godine, zadržati maksimalan broj radnika - zaključuje.

 

Novac.hr
Foto: Hanza Media

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio