Imotski gradi spomenik Mercedesu! U obliku 'stopetnaestice'

Datum objave: 09.12.2018   Broj čitanja: 2696
Storija o ljubavi između Imoćana i Mercedesa napokon je i službeno stigla do Njemačke, gdje je ispričana u okruglih milijun primjeraka.
Imotski gradi spomenik Mercedesu! U obliku 'stopetnaestice'

 

Magazin ‘Mercedes-Benz Classic’, prestižna tiskovina koja izlazi dva puta godišnje i distribuira se u preko pedeset zemalja svijeta, punih dvanaest stranica posvetio je svjetskom fenomenu gradića koji ima više Mercedesa negoli stanovnika.

 

 

Glavni urednik Jochen Fischer u svom uvodniku sve je jednostavno nazvao ‘Ljubavna priča’, dok je novinar Jorg Heuer, očito iznimno fasciniran, detaljno ušao u korijene neobične situacije i dotaknuo se svega – od gastarbajterske povijesti grada i njegovih stanovnika, fasciniranosti njemačkom kvalitetom i statusnim simbolima, do tradicionalnih vrijednosti koje se očituju i u njegovanju obiteljskog i zavičajnog naslijeđa. Ispisao je i sjajnu turističku razglednicu Imotskoga – a ondje će, čini se, to znati iskoristiti.

 

 

‘Evo, dobili smo zemljište i odobrenje grada, pa ćemo do prolića postavit spomenik Mercedesu. Bit će to prava atrakcija: uredit ćemo park, stavit jednu malu fontanu i pored nje suvenirnicu. Svi ćemo nešto priložit i Bogu hvala da imamo raznih slika, posuđa, simbola Imotskog i Mercedesa. Odreć ćemo se nama vrijednih stvari da sve proradi, a zaradu ćemo trošiti na pomaganje našim studentima koji nemaju para za školovanje’, govori za tportal Ivan Topić Nota, predsjednik Oldtimer kluba Imotski.

 

 

‘Kakav će biti spomenik? Od imotskog bijelog kamena, u prirodnoj veličini. Bit će to ‘stopetnaestica’, onaj isti koji su naši didovi i očevi dotravali iz Njemačke. Sad skupljamo donatore i dobrovoljne priloge. Tribat će nam oko pola milijuna kuna, ma snaći će se nekako’, rekao je  Topić.

 

 

 

On i njegova obitelj također su našli mjesto u Mercedesovoj reportaži, što je sasvim logično zna li se da doslovno svaki njen član ima isti simbol na privjesku za ključeve.

 

 

U obiteljskoj ergeli nalazi se ukupno trinaest komada.

 

 

‘Znaš kako se u nas kaže: Mercedes je Mercedes, a sve ostalo su auti. Evo, ja u firmi imam jedan drugi, službeni, pa ti ne mogu ni prepričat kakvih sam problema imao i koliko puta se pokvario. A skup k’o đava!’, kazuje Topić svoje muke. S veselije strane, ponosan je na Oltimer klub Imotski i sve akcije koje provode. Svjesni su svoje snage.

 

 

‘Ima nas 180 aktivnih članova i još puno sa strane, a kad dodamo i članove obitelji, velika je to snaga. Da hoćemo, možemo utjecati i na politiku u gradu!’, smije se Topić. To mu ipak nije ambicija: društvo je sada fokusirano na podizanje spomenika, već i danas primjećuju porast interesa stranih turista. Prije svega, dakako, Nijemaca.

 

 

‘Švabo je to, sve zna i sve ga zanima. Imamo ti mi u Imotskom skoro petsto vila s bazenom, evo i ja gradim jednu da mogu ostavit dici u nasljedstvo’, obavještava Topić i upućuje na drugog sugovornika. On je, kaže, gigant za Mercedese, najveći kolekcionar u Hrvatskoj.

 

 

Don Ivana Turića (78) u gradu i oko njega vidjet ćete u izvanredno očuvanoj ‘Pagodi 280’, kabrioletu iz 1969. godine. Fasciniranost Mercedesom traje odavno, još otkako je bio na svećeničkoj službi u Argentini.

 

 

‘Imao sam tamo jednog rođaka, plastičnog kirurga koji je imao puno novca i često mi davao poklone, a ja sam sve skupljao da ovdje otvorim muzej i poklonim ga svome gradu. A i Mercedes je jedan oblik umjetnosti, zar ne? To ne treba prodavati, nego čuvati’, priča don Ivan. Kaže da mu je u početku naprosto bilo najjeftinije voziti baš Mercedese jer ih je bilo u izobilju i mogao si ih nabaviti jeftino, no već prve iduće generacije postale su svjesne vrijednosti baš tih, starijih ‘merđana’.

 

 

‘Moja životna misija je činiti dobro i Boga približiti ljudima, a sve drugo je manje važno, obična sitnica. Bog je u svakom čovjeku stvorio jedno dijete koje se želi igrati, a Mercedesi su, eto, moje igračke. Da se opet rodim, znao bih da sam u ovom životu bio sretan, pa i sa osamdeset godina. Sretan kao pravo dijete’, zaključuje don Ivan./HMS/

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio