Promišljajte i vi o Božiću, prijavite se na e-duhovne vježbe fra. Josipa Vlašića

Datum objave: 05.12.2018   Broj čitanja: 1020
Vrijeme je adventa. Katolici se pripremaju za najradosniji blagdan Božić, 25. prosinca, kada se slavi rođenje Isusa Krista, spasitelja i otkupitelja svijeta.
Promišljajte i vi o Božiću, prijavite se na e-duhovne vježbe fra. Josipa Vlašića

 

Crkve u BiH prepune su vjernika. Slave se mise zornice. Na različite načine traje priprema za Božić. Jedan od njih su i e-duhovne vježbe. Tim vježbama trojica franjevaca nastoje potaknuti ljude na osobnu molitvu, poučavaju ih različitim oblicima molitve i razmatranja, a osobito razmatranju biblijskih tekstova, piše Večernji list BiH.

 

Web-stranica
A franjevci koji do svakog čovjeka u potrebi koji im se obrati dopiru e-mailom i preko svoje web-stranice eduhovnevjezbe.hr jesu fra Darko Tepert, fra Marinko Klaić i fra Josip Vlašić. Sada su u fokusu jer su uveli adventske e-duhovne vježbe. Na njihovoj stranici nalazi se uvodno pismo fra Josipa Vlašića, a svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti na internetsku stranicu duhovnih vježbi na gore spomenutoj adresi i svakog dana za vrijeme došašća, osim nedjeljom, dobivat će tekstove pomoću kojih će moći razmatrati misaone molitve.

 

Oni koji su se ranije prijavili već su sada u tome razmatranju. O tome fra Josip, čiji su korijeni iz općine Grude, mjesta Sovići, kaže sljedeće: - Razmatranje je misaona molitva. Dok razmatraš, otkrivaš se Bogu i Bog se otkriva tebi. Razmatranje znači vježbati um ozbiljnim razmišljanjem, kako kaže Thomas Merton. Meni se sviđa ta definicija. Zato je razmatranje pomalo zahtjevna i ozbiljna molitva.

 

Ako želiš saznati nešto više o razmatranju, preporučujem ti da poslušaš duhovni nagovor o molitvi razmatranja koji je fra Darko Tepert održao na našem regionalnom susretu u Međugorju ove godine, a koji se može naći na YouTubeu.

 

Ustrajni u vjeri
O čemu ćemo razmatrati u ovim duhovnim vježbama? Obično smo tijekom došašća i korizme razmatrali nadahnuti dnevnim misnim čitanjima. Ovaj put koncept je nešto drukčiji. Razmatranja će biti tematska. Kao što već znaš, zajednička je tema: život skriven s Kristom u Bogu. Razmatrat ćemo o Bogu općenito: tko je Bog i kakav je On? Možemo li Ga uopće spoznati? Možemo li s Njim biti u odnosu? Što želi? Time će biti obilježen prvi tjedan duhovnih vježbi.

 

Razmatrat ćemo i o sebi: tko sam ja, zašto postojim, iz čega živim, čime sam određen, jesam li slobodan? O tome ćemo razmatrati u drugom tjednu došašća.

 

U trećem tjednu promišljat ćemo o našim odnosima. Razmatranja će se sastojati od 4 tj. od 5 koraka - kazao je fra Josip. Radi se o pripravi, čitanju, poticaju za razmatranje, molitvi.

 

Peti korak je samo za hrabre, a sve korake je fra Josip objasnio na stranici eduhovnevjezbe.hr. Pozvao je vjernike da budu ustrajni u vjernosti Bogu.

 

- Ustrajni postižu ono što pametni ne uspijevaju! Budi ustrajan! To je put svetosti! Naš poziv je živjeti životom koji je s Isusom skriven u Bogu. Koja radost! Sretan ti put kroz došašće, dragi prijatelju - poručuje fra Josip.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO