Kickboks je postao olimpijski sport! Boks pred izbacivanjem

Datum objave: 01.12.2018   Broj čitanja: 1568
Velike promjene u borilačkom svijetu u vezi olimpijskih igara!
Kickboks je postao olimpijski sport! Boks pred izbacivanjem

 

Međunarodni olimpijski odbor uvrstio je kickboks u olimpijske sportove što je jedno od najvećih priznanja u povijesti ovog sporta koji je nastao iz karatea i muay thaija. U isto vrijeme, boks je na konopcima..

 

Velike promjene u borilačkom svijetu u vezi olimpijskih igara!

Međunarodni olimpijski odbor uvrstio je kickboks u olimpijske sportove što je jedno od najvećih priznanja u povijesti ovog sporta koji je nastao iz karatea i muay thaija.

 

Kickboks je privremeno primljen u olimpijsku obitelj na tri godine, a premijeru bi trebao imati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

 

- Bio je ovo dug proces, ali nagrada je stigla na kraju. Zaslužili smo ovo priznanje jer je naš sport posljednjih godina prošao kroz transformaciju. Rad, fokus i strpljenje su se isplatili - rekla je predsjednica Svjetske kickboxing federacije Francesca Falsoni.

 

MOO je uvrstio kickboks u olimpijsku obitelj na skupštini u Tokiju, gradu koji će biti domaćin Olimpijskih igara 2020. godine. Na istim Igrama debitirat će i karate, koji je također nedavno primljen u olimpijsku obitelj.

 

Osim kickboksinga, među olimpijske sportove privremeno su primljeni lacrosse i sambo koji će također premijeru imati u Tokiju.

 

Ne slažu se svi kad je i kako nastao kicboks, dvije su teorije.

Prema onoj prvoj, kickboks je nastao iz indokineskih borilačkih vještina, posebno muay borana, koji se kasnije razvio u muay thai.

 

U modernom dobu, japanski karate majstor Tatsuo Yamada kombinirao je muay thai i karate i u 50-im godinama u Japanu održale su se prve kickboks priredbe.

 

U Americi je sve počelo u sedamdesetima, a 1974. PKA (Professional Karate Association) organizirao je prvo Svjetsko prvenstvo u kickboksu.

 

U Europi sport je postao popularan tek u devedesetim godinama, a popularizirali su ga hrvatski Tigar Branko Cikatić, prvi K-1 World Grand Prix prvak 1993. godine i Mirko Filipović, K-1 prvak 2012. godine, koji se borio s legendama ovog sporta poput Ernesta Hoosta, Le Bannera, Sama Greca, Mikea Bernarda, Andyja Huga, Petera Aertsa, Remya Bonjskog, Marka Hunta...
Boks na rubu izbacivanja!

 

Dok jednom svane...

U isto vrijeme boks je na rubu izbacivanja iz olimpijske obitelji, nakon što je Međunarodni olimpijski odbor zamrznuo organizaciju boksačkog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i pokrenuo istragu o kontroverznoj Međunarodnoj boksačkoj federaciji (AIBA).

 

- Službeni kontakti između AIBA-e i Organizacijskog odbora OI Tokio-2020., prodaja ulaznica, odobravanje i uspostavljanje sustava kvalifikacija, planiranje testiranja i finalizacija programa natjecanja su suspendirani - stoji u priopćenju MOO-a, koji je ovo odlučio nakon što je AIBA podnijela izvješće o svojoj trenutačnoj situaciji što se tiče vodstva, financija i sportskog integriteta.

 

AIBA je već nekoliko godina u krizi i MOO je tu organizaciju i ranije upozoravao da mora riješiti svoje probleme s financijama i vodstvom kao i antidopinške probleme u sportu ili riskira isključenje s Olimpijskih igara u Tokiju.

 

Boks je dio ljetnih olimpijskih igara još od 1904. a na njima su nastupala i neka velika boksačka imena poput Muhammada Alija, Joea Fraziera, Georgea Foremana, Sugar Raya Leonarda, Anthonyja Joshue i Katie Taylor koji su osvojili zlatne olimpijske medalje prije nego su otišli u profesionalce.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO