U OTVORENOM POSLANA PORUKA AMERICI: Vaš se USTAV u BiH krši, riješite i završite ovo

Datum objave: 09.10.2018   Broj čitanja: 3411
Izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića bošnjačkim glasovima digao je na noge Hrvate u cijelom svijetu, a mogao bi uskoro i međunarodnu zajednicu. Poruke nezadovoljstva šalju se sa svih strana, a Željko Komšić koji je huliganskom politikom djelovao dva puta u Predsjedništvu, planira to činiti i dalje.
U OTVORENOM POSLANA PORUKA AMERICI: Vaš se USTAV u BiH krši, riješite i završite ovo

 

Gosti u studiju HTV-a 1 u Otvorenom bili su državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, povijesničar Ivo Lučić, član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije i član Predsjedništva HDZ-a BiH Zdenko Ćosić i komentator HTV-a Tihomir Vinković.

 

Odmah na početku emisije istaknuto je da su Hrvati i prema Daytonu trebali birati svog predstavnika, a da se netko kasnije sjetio da se ovo može napraviti Hrvatima. Poslana je poruka i Visokom predstavniku Valentinu Inzku. - Funkcija Visokog predstavnika je izabrana u Daytonu, a Bonske ovlasti su mu dale diktatorske ovlasti - rečeno je i konstatirano da su te ovlasti najviše štete nanijele Hrvatima. - Valentin Inzko se oko Komšića nije izjasnio, niti se sada izjašnjava - istaknuli su gosti u uvodu.

 

 

Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a kazao je da je problem Željka Komšića trebalo rješavati na vrijeme jer je već treći put izabran za člana Predsjedništva BiH i neizravno ga pozvao da podnese ostavku. - Hrvati za njega nisu glasovali i on nema legitimitet da predstavlja taj narod, ali je izabran. Ja da sam na mjestu gospodina Komšića, a da nemam iza sebe legitimitet hrvatskog naroda, ne bih nikad pristao na tu poziciju. Srbi su izabrali Dodika, Bošnjaci Džaferovića, svatko neka izabere za sebe, pa i loše neka izabere - poručio je član Predsjedništva Jelušić.

 

Zdravka Bušić je izbor Željka Komšića rekla da to nije duh nego zloduh Daytonskog sporazuma.

 

 

Ivo Lučić objasnio je Jelušiću da se Komšića nije moglo osporiti jer su ga stajali i ustavni suci. - Izborni zakon nametnuo je Robert Barry, taj zakon nikad nije prošao parlamentarnu proceduru, međunarodni predstavnici su ih nametnuli. Vremenom su nametnute ustavne promjene uvijek na štetu Hrvata tobože da bi BiH bila stabilna. I je li stabilna danas, je li stabilnija možda, hoće li biti stabilnija nakon 4 godine Komšićevog predsjedanja? Neće, tone sve dublje i dublje i meni idiotski zvuči ono kako EU traži da se vlast što prije izabere - ustvrdio je Lučić.

 

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a ustvrdio je da je zadovoljan jer se svi slažu da je Komšićev izbor nelegitiman. - Ovdje imamo situaciju da je godina izborna protekla u raspravi oko izbornog zakona, brojčana većina, odnosno njihovo rukovodstvo odbila je provesti i implementirati odluku Ustavnog suda što nam jasno pokazuje da je ovaj izbor Željka Komšića izborni projekt, a ne slučajan incident koji se može opravdati zakonom. U Predsjedništvu BiH postoje tri predsjednika, ako ćemo se pozivati na građansku BiH, možemo pričati da postoji jedan predsjednik, sada imamo tri i oni su predstavnici tri naroda i ne mogu se Komšićeve priče da je on predstavnik svih shvatiti ozbiljno, može on reći da je predstavnik Amerike ali to se uzima s podsmijehom, on nema legitimitet svog naroda - istaknuo je Ćosić.

 

 

Prvi čovjek Vlade ZHŽ-a kazao je da je na ovim izborima HDZ apsolutni pobjednik i kao takav ima političke potencijale ući u razgovor sa svim legitimnim predstavnicima oko formiranja vlasti. - Nećemo prihvatiti dijalog pokoravanja nego razumijevanja. Treba voditi računa o tome da je taj politički potencijal uvijek u očima pregovarača i krizni potencijal. U drugim je rukama hoće li se stvoriti neka krizna situacija i kolikih omjera ili će stvoriti dogovor oko konstruiranja vlasti - kazao je Ćosić, prenosi portal Grude.com.

 

Zdravka Bušić kazala je da je Hrvatska puno učinila za Bosnu i Hercegovinu te je u vremenu Dragana Čovića otvoren i put prema Europskoj Uniji ove zemlje, u čemu je Hrvatska pomogla.

- BiH je naša susjedna država s kojima Hrvatska želi imati dobre odnose - istaknula je Bušić.

 

Ivo Lučić smatra da će bez obzira na ovu krađu i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković sve učiniti da imaju dobre odnose sa Željkom Komšićem. - Ja ne znam kako će oni biti prijatelji s nekim tko ih pljuje - ustvrdio je.

 

Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a govorio je o još jednom paradoksu BiH i izboru Komšića. - U svim zemljama nakon kampanje dolazi do smirivanja, u BiH dolazi do jačanja tenzija. Pristojno je i diplomatski prihvatljivo svima pogotovo susjedima pružiti ruku pomirenja, razgovarati, a ne prijetiti. U tom smislu me je Komšić neugodno iznenadio. Volio bih da je rekao da će sjesti odmah s Hrvatskom, a ne prijetiti. BiH i Hrvatska prirodno su osuđene jedna na drugu pa i zbog izmješanosti naroda. Izjava nije bila dobra - naglasio je.

 

Istaknuto je da njegove izjave ne mgou zaustaviti izgradnju Pelješkog mosta.

 

 

- Most se svakako gradi na hrvatskom teritoriju i da on bude tamo gdje BiH traži, opet se most gradi na hrvatskom teritoriju - kazao je Lučić, istaknuvši nekoliko povijesnih činjenica oko mosta. Zatim se osvrnuo i na prijetnje nelegitimnog člana Predsjedništva BiH tužbom Hrvatskoj. - Željko Komšić je politički huligan, on priča o mitraljezima koje okreće prema Mostaru, njega apsolutno treba proglasiti personom non gratom u Hrvatskoj - poručio je.

 

Tihomir Vinković poručio je Komšiću ako već govori za sebe da je Bosanac neka kaže da je Bosanac i Hercegovac. - Onda je govorio da će rušiti konstitutivnost Hrvata. Ako su već Bošnjaci htjeli izabrati građanina mogli su glasovati za povratnika u BiH, školovanog čovjeka, mladog, koji je puno pametniji od Željka Komšića. Čak je Komšić dobio više glasova od bošnjačkog kandidata Šefika Džaferovića. Ako se željelo zaoštriti odnose s Hrvatima to je dobiveno. Komšić je ovim dobio novu snagu uputio je teške riječi i ići će još dalje - smatra Vinković.

 

 

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić istaknuo je da je Komšić preko jednog aparata uzurpirao ono što mu ne pripada, prenosi portal Grude.com. - HDZ BiH je dobio izbore i s tim potencijalom ulazimo u pregovore. Imali smo nemoralne ponude 2010. i odbili smo ih, odbili smo ulazak u takvu vlast. Ako me pitate o Komšiću, mogu reći isto ono što su oni koji su njega izabrali mislili o Miloševićevom izboru Sejde Bajramovića kao kosovskog predstavnika u ondašnje predstavništvo Jugoslavije. Iste su floskule bile o građanskoj državi, jedan čovjek, jedan glas, a onda je Alija Izetbegović rekao nijedan glas ne može biti jači od glasa naroda. To imamo i ovdje - poručio je Ćosić. U organizaciji Hrvatske mladeži organizirati će se prosvjed protiv Željka Komšića, a Ćosić je rekao da je čuo za skup u četvrtak i smatra da studenti time žele pokazati što misle o Željku Komšiću i njegovim danajskim ponudama.

Kada je izbor Milorada Dodika u pitanju Ivo Lučić kazao je da je taj izbor potpuno legalan i legitiman, ali i da će "biti veselo" pogotovo kada se Dodik i Komšić sastanu u raspravama. Vinković je pak podsjetio da je Dodik bio favorit Međunarodne zajednice. - Kao socijaldemokrat bio je favorit međunarodnih čimbenika jer je mogao kontrirati Biljani Plavšić i Radovanu Karadžiću. Oni su onda prestali gledati kako se ruši konstitutivnost jednog naroda u Federaciji BiH, oni su gledali što Milorad Dodik radi - kazao je Vinković.

 

Ivo Jelušić je, prema pisanju portala Grude.com, poručio da BiH može opstati samo kao država tri konstitutivna naroda. - Igraju se s ozbiljnim stvarima, ako žele sačuvati BiH treba sve učiniti da sva tri naroda budu ravnopravna. Tako će svima u toj BiH biti dovoljno široko, nikako tijesno - poručio je Jelušić, dok je Zdravka Bušić kazala da se institucije moraju reformirati. - Ovako neće ići naprijed, ovdje konstitutivnost nije zajamčera i izbor Komšića je izbor nekoga tko ne predstavlja hrvatski narod - poručila je.

 

Završnu riječ imao je Ivo Lučić koji smatra da unutarnjeg dogovora neće biti. - Amerikanci su bili oni koji su uspjeli zaustaviti rat, a kršenjem Ustava koji je u Daytonu donesen prekršena su dva mirovna sporazuma. Amerikanci moraju ovo završiti, nema tko drugi. Kao što su intervenirali pri donošenju Daytonskog sporazuma, moraju i sada - zaključio je.

 

Grude.com

U OTVORENOM POSLANA PORUKA AMERICI: Vaš se USTAV u BiH krši, riješite i završite ovo
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO