MAJKA ODBIJA KEMOTERAPIJU ZA SVOJE DIJETE Država joj privremeno oduzela roditeljsku skrb

Datum objave: 01.10.2018   Broj čitanja: 1480
Desetogodišnja djevojčica iz Zagreba suočila se ljetos s teškom dijagnozom - osteosarkom, vrstom raka koji pogađa djecu i mlade u razdoblju kada im kosti intenzivno rastu.
MAJKA ODBIJA KEMOTERAPIJU ZA SVOJE DIJETE Država joj privremeno oduzela roditeljsku skrb

Djevojčica je ljetovala u Dalmaciji i odmah je prebačena u zagrebačku bolnicu, a njezina je obitelj krenula razmatrati liječenje u inozemstvu. Otvorena je i Facebook stranica, pokrenuta široka akcija za pomoć kojoj su se pridružile i osobe iz javnog života i prikupljene su stotine tisuća kuna.

 

Međutim, u pozadini priče nalazi se dramatična borba liječnika i majke koja ne vjeruje u uspješnost standardnog liječenja karcinoma te se izričito protivi kemoterapijama koje su dio terapije.


Liječnici iz zagrebačke Klaićeve bolnice rekli su za Jutarnji list kako se radi o "ekstremnijem slučaju" u kojem roditelj brani klasično liječenje. Zbog toga su, kako bi mogli nastaviti s terapijama, zatražili pomoć socijalne službe te o svemu obavijestili nadležna ministarstva, kao i pravobraniteljicu za djecu.

 

- Nevjerojatan je niz pokušaja majke da nas spriječi u liječenju teško bolesne kćeri kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka pak tvrdi da je kemoterapija otrov i zato je ne smijemo davati njezinoj kćeri. Magnetska rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dijete na liječenje u Tursku, no to se ne događa, čak poziva javno Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima... - ispričali su u Klaićevoj.

 

Dok odrasle osobe mogu same odlučivati o tijeku vlastitog liječenja, to nije slučaj kod djece. Osim roditelja, djeca su pod posebnom zaštitom države, koja mora preuzeti ulogu skrbnika u slučaju da roditelj ne štiti djetetov najbolji interes. Standardni protokol liječenja mora se poštivati, bez obzira na stav i mišljenje roditelja.

 

Liječnici su istaknuli da svi roditelji reagiraju burno kad čuju dijagnozu, no da s vremenom prihvate medicinsko mišljenje. Obzirom da majka djevojčice nije to prihvatila, organizirali su i psihološku pomoć kako bi se lakše nosila sa situacijom, ali se ona na tom sastanku nije ni pojavila.

 

Majka nije htjela dijete podvrgnuti kemoterapijama, već ju je htjela odvesti u Tursku na liječenje.

 

- Međutim, dijete je i dalje bilo kod nas, ali bez terapije, što nismo mogli dopustiti. Zatražili smo intervenciju centra, ministarstva i pravobraniteljice i nakon toga krenuli s terapijom. Djevojčica treba dobiti šest ciklusa kemoterapije prije operativnog zahvata u kojem će dobiti protezu. U ovom trenutku prošla je četiri ciklusa i zato moramo kontrolirati preko magnetske rezonance djelovanje liječenja zbog čega opet imamo problema s majkom - istaknuli su liječnici.

 


Majci je privremeno oduzeta skrb nad djetetom koji se tiče liječenja. Za taj segment je djevojčici dodijeljen skrbnik koji je umjesto majke potpisao dozvole za liječenja. Majka zbog toga najavljuje tužbu protiv bolnice i, kako najavljuje, već je angažirala odvjetnika.

 

- Moja je djevojčica prije dva mjeseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim opstruirati liječenje, dapače. Ali ne želim kemoterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi. Postoje drugi načini liječenja, u ljekarnama postoje vitamini koji koštaju 100 eura i koji pomažu organizmu da sam ubija stanice raka. Ali moja kćer je maloljetna i ja sam nemoćna, ruke su mi vezane. Ne mogu poduzeti ništa. Da sam znala, nikad je ne bih dovela u bolnicu - objašnjava majka.

 

Osim oboljele kćeri, majka ima još dvoje djece, a i ranije je bila u tretmanu centra za socijalnu skrb zbog neslaganja s očevima, kao i zbog prijave za zanemarivanje djeteta. Djecu podiže sama.

 

- Sad liječnici govore da sam luda i ovakva i onakva, jer im nije ugodno što javno objavljujem i ne prestajem govoriti da kemoterapija nije lijek. Znate, svi ti doktori sebe i svoju djecu ne liječe na taj način - tvrdi majka.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO