Grude se sjećaju svog heroja! Obilježava se 25 godina otkad je Goran Spajić položio život za hrvatski narod

Datum objave: 19.09.2018   Broj čitanja: 6234
U predvečerje rata, kada je sve mirisalo na teške godine za Hrvate u Hrvatskoj i BiH, kada se razoružavala teritorijalna obrana, a dan kasnije JNA se preustrojavala, kada je u Kninu počela "Balvan revolucija" i ništa nije mirisalo na dobro jedan grudski dječak, tek završeni srednjoškolac, početkom rujna 1990. godine otišao je u Osijek upisati se na prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.
Grude se sjećaju svog heroja! Obilježava se 25 godina otkad je Goran Spajić položio život za hrvatski narod

 

Tada je imao 19 godina i završenu školu za strojarskog tehničara.

 

Bio je to Goran Spajić - Gogo iz Gruda.

 

U studentskoj službi bijaše upisano Grude, a kao država Hrvatska.

 

Neki kažu da je pogreška, ali više ćemo vjerovati da je bilo proviđenje i da Grude koje će samo godinu i dva mjeseca nakon Spajićevog upisa na fakultet postati glavni grad Herceg Bosne nisu pored imena svog simbola Gorana Spajića slučajno upisane u Hrvatsku. One su bile i ostale srce Hrvatske zajednice, kasnije i Hrvatske republike Herceg Bosne.

 

Za upis na studij Spajić je morao dobro uraditi matematiku i kemiju. I ne samo da je tog 14. rujna dobro uradio već je bio među najboljima s 27 od mogućih 30 bodova iz matematike i 26 od mogućih 30 bodova iz kemije.

 

Prema pravilima, nakon upisa na fakultet, trebalo je ići služiti vojsku JNA i Goran je poslan u Banja Luku. Ali, bilo je to u tom vremenu protivno uvjerenjima čestite hrvatske obitelji Spajić, njegovog oca danas pok. Bogdana i njegove majke Nedjeljke. Preko prijatelja Hrvata, Bogdan je uspio ishoditi da sina povuče iz JNA, a u tome je pomogao otac Domagoja Tomasa, čijim se riječima iz godišnjaka Matice Hrvatske za potrebe ovog teksta koristio portal Grude.com, na čemu uz njega, zahvaljujemo i Anti Mlinareviću, branitelju HVO-a koji ne zaboravlja važne datume za hrvatski narod, a u kojima je i sam sudjelovao.

 

Kada se Goran vratio u Grude odmah se upisao u HVO Grude, te se odlučio krenuti u borbu protiv agresora. On, tada 20-godišnjak pod zastavom Hrvatskog vijeća obrane.

 

Godine 1993., u vremenu kada su HVO i Herceg Bosna upisali brojne pobjede, nekoliko dana nakon utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne, Goran je poslao zamolbu da ga se ispiše s fakulteta. Potpisao ju je 8. rujna 1993. godine, a u dokumentu stoji da ispis traži zbog toga što se "sada nalazim u postrojbama HVO-a, borim za slobodu Hrvatske Republike Herceg Bosne..."

 

Zamolba je uvažena 14. rujna.

 

Samo 6 dana kasnije, 20. rujna, vremenu teških sukoba s Armijom BiH Spajićevim selom Pešija su se prolomili plač i jecaji koji su se širili dalje cijelim Grudama i Hercegovinom. Goran je poginuo na Vrdima, na lokaciji Jedrinje - Mostar, pogođen hicima iz automatskog oružja.

 

U godinama koje su uslijedile, nakon potpisivanja neovisnosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine Goran Spajić postao je jedan od najistaknutijih heroja Domovinskog rata s područja Hercegovine. Koliko je bio omiljen među suborcima govori činjenica da je Antiteroristička jedinica Širokobriješka kažnjenička bojna HVO-a svoj grudski ogranak nazvala po Goranu Spajiću, s njegovom slikom u grbu Herceg Bosne.

 

Goran Spajić Gogo nositelj je dvaju odlikovanja: Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, te Spomenicom Domovinskog rata.

 

Misa zadušnica za Gorana, koji je postao simbol branitelja s područja općine Grude, biti će služena ovog četvrtka, 20. rujna u crkvi svete Katarine u Grudama, s početkom u 7.00 sati.

 

Za njih se pomoli, nek' mi braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju...
Iznad polja makova, blagi lahor piri, zauvijek će živjeti hrvatski ratnici...

 

Ž.A./Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Boris19.09.2018 20:20 sati
    Ispravak netacnog djela teksta. Goran je poginuo od granate a ne od automacke puske ili nekog rafala. Ja sam stajao uz njega pa sigurno znam istinu
  • MK19.09.2018 18:32 sati
    Ovakvih se ljudi, ponajprije ovog mladića treba sjećati iz godine u godinu... Svaka čast za ovakve tekstove i nek ih bude više. Trebamo znati svoju prošlost, mladi pogotovo, pa i ako ti isti mladi odu na neki drugi kraj svijeta, to mogu zahvaliti ovom mladiću i mnogim drugim ratnicima, jer da nije njih bilo, tko zna da li bih i nas bilo...
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio