Politika24 donosi: ''90-ka'' u novoj ''Alijansi'', preko Muamera Delića privlače glasove Bošnjaka

Datum objave: 12.09.2018   Broj čitanja: 1376
Početak službene izborne kampanje u Bosni i Hercegovini dodatno je pojačao naboj političkih aktera i možebitne političke dogovore za listopadske Opće izbore. Kalkulacije oko mogućih izbornih rezultata i potencijalnim partnerima itekako su već na stolu unatoč pokušajima da se takvo što drži isključivo u povjerljivim krugovima.
Politika24 donosi: ''90-ka'' u novoj ''Alijansi'', preko Muamera Delića privlače glasove Bošnjaka


Bitka za člana Predsjedništva je posebna dimenzija, no što se događa sa federalnom i županijskim razinama koje će zapravo dirigirati sve daljnje procese oko formiranja vlasti i u županijama i budućoj federalnoj Vladi? Političke „igrice“ oko vlastitih „Hrvata“ iz primjerice Zeničko-dobojske županije je već dobro uhodana i isprobana forma za popunjavanje federalnog Doma naroda. Informacije koje se već intenzivno pojavljuju dižu čitavu priču na jednu novu razinu, a ključnu ulogu imaju Sarajevska i Hercegovačko – neretvanska županija.


Upravo iz tih razloga „devedesetka“ je na vrh federalne liste u izbornoj jedinici koja obuhvaća Sarajevsku županiju stavila izvjesnog Muamera Delića kako bi se marginalizirao Hrvatski narodni sabor (HNS BiH) s jedne strane, te dodatno motivirali i pokupili glasovi bošnjačkog biračkog tijela za vlastitog kandidata za člana Predsjedništva, slično kao i 2014. godine kada je Raguž skupio blizu 40 000 bošnjačkih glasova.


Poseban imperativ stavljen je i na Hercegovačko – neretvansku županiju (HNŽ) i županijsku skupštinu. Izbacivanjem HDZ-a BiH i HNS iz vlasti napravio bi se ogroman korak za realizaciju nove Alijanse gdje bi se napravila županijska koalicija s „Devedesetkom“ kao poželjnim partnerom,  a u hrvatski klub, umjesto HDZ-a BiH i HNS-a, u Dom naroda delegirao netko iz „Devedesetke“ ili SDP-a ovisno o izbornim rezultatima.


Nadalje, podsjećamo javnost i hrvatski narod kako se upravo iz redova HDZ 1990 njihov predsjednik sarajevskog županijskog odbora, Davor Selak tranferirao u redove SDA. Iako se u javnosti nastojalo prikazati kako se radi o prebjegu, upravo je taj transfer ojačao veze između HDZ 1990 i SDA koji su obećali izravnu financijsku i medijsku potporu „Devedesetki“. Medijski dio ionako odrađuju režimski mediji od „Oslobođenja“, „Slobodne Bosne“ do ultrancionalističkih „Vijesti.ba“ koji ažurno prenose svaki korak, priopćenje i otrovne strelice koje upućuju HDZ-u BiH i HNS-u BiH.


 Uvjet takve suradnje je da se potkrešu krila HDZ-u BiH i marginalizira utjecaj Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH). Takav dogovor načelno su podržale sve bošnjačke stranke, pa čak i krajnja ljevica predvođena Suljagićem i GS-om sve dok zajednički udaraju po HDZ-u BiH i instituciji HNS-a. 

 

Politika24.net

Politika24 donosi: ''90-ka'' u novoj ''Alijansi'', preko Muamera Delića privlače glasove Bošnjaka
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO