Kornelija Rajković Leko: Veliki korak za ženski rukomet u BiH

Datum objave: 30.05.2018   Broj čitanja: 1324
Iako u sportskom smislu turnir “IHF/EHF Women’s Trophy 2018”, koji se igra u Tuzli, nema veliku težinu, za bh. rukomet mogao bi biti prekretnica..
Kornelija Rajković Leko: Veliki korak za ženski rukomet u BiHNaravno, pri tome ne mislimo samo na ženski, nego na rukomet u BiH uopće. Pokazalo se da život na “jednoj nozi”, kako bi se moglo reći za praksu da se 10 godina nije okupila seniorska reprezentacija, nije spas ni za muški rukomet, prenosi Večernji.ba.

 

Postoji kvaliteta
S druge strane, finalna utakmica Kupa između Gruda i Izviđača CO pokazala je da ženski rukomet u BiH, ne samo da je preživio zaborav, nego da postoji i kvaliteta. Nismo optimisti da će to neinventivna rukometna administracija učiniti, međutim, presedan da se jedna ženska rukometna reprezentacija okupila i da će odigrati, 5 - 6 utakmica vrijedan je pažnje. Podsjetimo, u prošlosti dok su seniorke bile u zaboravu, u 2 - 3 navrata okupljale su se kadetska i juniorska vrsta, međutim, od obećanja da se stvara ženska rukometna vrsta, nije bilo ništa. Potvrđuje to i činjenica da nije bilo otimanja ni oko izborničkih funkcija. U takvoj konstelaciji odnosa, uloge izbornice prihvatila se Mostarka Kornelija Rajković Leko, trenerica Katarine.

 

Na konferenciji uoči početka turnira Rajković Leko primijetila je: - Za nas je ovo sve novo i ovo je veliki korak za ženski rukomet u BiH. Moje najveće očekivanje bilo je da se pokrenemo i uspijemo zadržati reprezentaciju. Uvjerena sam da će se djevojke maksimalno truditi - kazala je izbornica. Na turniru u Tuzli nastupa osam reprezentacija. BiH je u B skupini s Azerbajdžanom, Luksemburgom i V. Britanijom. U A skupini su Belgija, Estonija, Cipar i Moldavija. BiH je otvorila turnir sinoć utakmicom protiv Azerbajdžana.

 

Koliko može BiH?
Bez obzira što će neki po imenima reprezentacija zaključiti kako je to “žnj” natjecanje, bit je drugačija jer će se pobjednik plasirati na Interkontinentalni kup 2019. godine, a pobjednik tog natjecanja ide izravno na SP juniora. Koliko može bh. vrsta teško je govoriti, djevojke su se okupile prvi put, a kad je tako ne treba očekivati spektakularne rezultate. Prvo okupljanje bilo je u Grudama, od 26. do 29. travnja. Sa šireg spiska odazvale su se 22 djevojke. Na drugi dio izbornica Rajković Leko pozvala je 20 igračica. Izbornici su na raspolaganju: Nikolina Petrović (Katarina), Marijana Đenadija (Dubica), Azra Balić (Goražde), Ajna Mačak (Krivaja), Adna Husičić (Bihać), Andrea Soldo (Katarina), Adelisa Dautović (Bihać), Anđela Boras (Grude), Helena Ćurić (Dubica), Jasmina Osmanović (Jedinstvo), Amela Džakmić (Krivaja), Ana Nikić (Grude), Ismihana Perla (Goražde), Isidora Kršić (Dubica), Nađa Arnautović (Dubica), Džana Adilagić (Krajina), Martina Domić (Katarina) i Lana Lončar (Hadžići).

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ivan30.05.2018 12:36 sati
    Ma cim je Leko, mora biti i dobra i uspjesna. Znam po sebi ;-) i ja sam s istim prezimenom ;-)
  • 30.05.2018 10:28 sati
    Samo dvije iz Gruda a cetverostruke prvakinje. Tko tu koga...
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO