Sarajevo se poklonilo sultanu! Turske zastave dočekale Erdogana, on napao Europu

Datum objave: 20.05.2018   Broj čitanja: 1306
Posjeta Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu nije s velikom pozornošću praćena samo u BiH, već su o njoj pisali i brojni regionalni i svjetski mediji.
Sarajevo se poklonilo sultanu! Turske zastave dočekale Erdogana, on napao Europu

 

U tekstu "Daily maila" piše da nitko nije očekivao da BiH zaustavi turske političare u održavanju kontroverznog predizbornog skupa zbog bliskih veza vođe bosanskih muslimana Bakira Izetbegovića i njegove SDA stranke i Erdoganove vladajuće AK partije.

 

I njemački "Deutsche Welle" osvrnuo se na to da je Erdogan održao u Sarajevu svoj jedini predizborni skup izvan Turske.

- Glavni grad Sarajevo izabran je za događaj nakon što su zemlje poput Njemačke, Austrije i Nizozemsku zabranile turskim političarima da održe takve skupove, potičući napetosti između Ankare i Brisela - piše Deutsche Welle.

 

Posebno su se osvrnuli na odnose člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića s turskim predsjednikom.

- Izetbegović naziva Erdogana "bratom" i nazoči obiteljskim proslavama turskog predsjednika. U siromašnoj i podijeljenoj balkanskoj zemlji, blizina takvom karizmatičnom vođi pomaže Izetbegovićevu da cementira moć - navodi DW.

 

U tekstu "Euro Newsa" se navodi da su Erdoganovi predizborni skupovi zabranjeni u Nizozemskoj, Njemačkoj i Austriji.

 

Kako se navodi, postoje i naznake kako se službena Ankara miješa u bh. politiku zbog toga što Turska ima jak utjecaj na "muslimansku zajednicu u balkanskoj zemlji".

 

Također, Erdogan je imao i nekoliko kontroverznih poruka, napao je Europu, te pozvao da BiH pomogne Turskoj oko uhićenja pristaša svećenika u egzilu Fetulaha Güllena.

 

"FETO nastavlja postojati kao hobotnica koja je obuhvatila sve slojeve društva pa je potrebno nastaviti veliku borbu na tom planu", rekao je Erdogan koristeći kraticu za svoje protivnike okupljene oko svećenika u egzilu Fetulaha Güllena koje nemilosrdno progoni optužujući ih da stoje iza neuspjelog pokušaja držanog udara u srpnju.

 

Zatražio je da bosanskohercegovačke vlasti Turskoj u tome pomognu.

 

"Očekujemo da se mjere protiv svih struktura FETO u BiH nastave i okončaju", kazao je turski predsjednik.

 

Rkao je i da je za razliku od BiH, Europa pala na ispitu demokracije.

 

Također, Recepu Tayyipu Erdoganu, koji se nalazi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu dodijeljen je počasni doktorat.

 

Sada je jasno, Erdogana je podržalo Sarajevo, a on dinastiju Izetbegović. Sebija Seka Izetbegović sasvim sigurno ide u bitku za Predsjedništvo BiH u kojoj će joj najizgledniji protukandidat biti Fahrudin Radončić.

 

Foto:Reuters

Sarajevo se poklonilo sultanu! Turske zastave dočekale Erdogana, on napao Europu
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio