Zapovjednik HVO-a Mile Puljić oslobođen optužbi za zločine u Mostaru

Datum objave: 16.05.2018   Broj čitanja: 960
Sud BiH oslobodio je Milu Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne druge pukovnije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti 1993. i 1994. godine na području Mostara, piše Birn.
Zapovjednik HVO-a Mile Puljić oslobođen optužbi za zločine u Mostaru

 

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prisilne radove na prvoj liniji bojišnice i u živi štit, te sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

 

Sudsko vijeće nije utvrdilo izvan razumne sumnje da je Puljić učinio djelo koje mu se stavlja na teret i da je postupao protivno međunarodnom pravu i ženevskim konvencijama.

 

Puljić se teretio za širok i sustavan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao suizvršitelj, svjesno i voljno sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

 

"Tužiteljstvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački pothvat i suizvršiteljstvo po Kaznenom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća", rekao je predsjedavajući sudac Darko Samardžić.

 

Nakon presude, Puljiću su ukinute mjere zabrane putovanje.

 

On je oslobođen naknade troškova sudskog postupka, a oštećeni su upućeni na parnicu.

 
Grude.com
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO