27 godina od zaustavljanja tenkova JNA i spriječavanja razmještanja oružja za agresiju na Hrvatsku

Datum objave: 07.05.2018   Broj čitanja: 2560
Pregovore sa zapovjednikom mostarskoga garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan Franjevačkom samostana u Širokom Brijegu fra Mladen Hrkać i Jure Skoko.
27 godina od zaustavljanja tenkova JNA i spriječavanja razmještanja oružja za agresiju na HrvatskuNa današnji dan 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina zaustavili su prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

 

JNA je tada tvrdila da se radi o ''redovnoj vojnoj vježbi i manevru'', no Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu. Navodno su tenkovi i oklopna vozila koja su krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske. Desantne jedinice JNA iz Niša i druge specijalne jedinice zauzele su položaje na području oko Pologa. Trećeg dana na barikadi u Pologu našlo se političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika). Nakon apela hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, obraćanjem prosvjednicima od strane političkoga vodstva BiH i Anđelka Mikulića i dr., prosvjednici su lagano odlazili s barikade, a vozači micali svoja vozila s ceste. Nakon tri dana, kolona JNA je krenula.

 

Time je spriječeno razmještanje oružja i opreme na što bolje položaje za agresiju na Hrvatsku. Pregovore sa zapovjednikom mostarskoga garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan Franjevačkom samostana u Širokom Brijegu fra Mladen Hrkać i Jure Skoko. Prema spomenutom događaju 2012. godine snimljen je i dokumentarni film ''Tri dana'' koji prikazuje zbivanja 7., 8. i 9. svibnja 1991. u mjestu Polog. -

 

Gradsko vijeće Širokog Brijega, na sjednici održanoj 20. ožujka 2018. godine, proglasilo 7. svibanj - ''Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega'', a koji je proslavljen u subotu veličanstvenim mimohodom branitelja sa stjegovima ratnih postrojbi.

 

Grude.com/Bljesak.info

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO