BDP će na godišnjoj razini rasti više od 5, a zaposlenost 2,5 posto

Datum objave: 07.05.2018   Broj čitanja: 1154
Kada su u pitanju poslovna klima i konkurentnost, planirano je skraćenje rokova i pojednostavljenje procedure za registraciju poduzeća..
BDP će na godišnjoj razini rasti više od 5, a zaposlenost 2,5 postoProgramom rada Vlade FBiH za mandatno razdoblje 2015. – 2018. godine utvrđeni su strateški ciljevi, a to su makroekonomska stabilnost, konkurentnost, održivi razvoj, zapošljavanje, socijalna uključenost i EU integracije, piše Večernji list BiH.

 

Oni predstavljaju dio strateškog okvira koji opredjeljuje rad Vlade Federacije BiH u predstojećem razdoblju.

 

Brojne reforme
Jačanje gospodarstva i konkurentnosti ključ je održivog i stabilnog rasta u cijeloj BiH kako bi se osigurao bolji životni standard građana i prosperitet. S druge strane, model stabilnog rasta gospodarstva i jačanja konkurentnosti mora osigurati socijalnu jednakost i solidarnost svih slojeva stanovništva.

 

Da bi se ostvarili navedeni strateški ciljevi Vlade FBiH, u programu ekonomskih reformi Federacije BiH za razdoblje 2018. – 2020. posebno se naglašavaju obveze iz Reformske agende. Strukturne reforme koje se navode u dokumentu “Ekonomska politika 2018. - 2020.”, a koje je nužno provesti, uključuju javne financije, oporezivanje i fiskalnu održivost, što će se postići kroz smanjenje javne potrošnje, smanjenje proračunskog deficita i javnog duga, ograničenje izdvajanja za plaće i naknade te tekuće rashode na svim razinama vlasti, poboljšanje naplate poreznih prihoda, bolju financijsku kontrolu na svim razinama vlasti i u izvanproračunskim fondovima, kao i reformu zdravstvenog sektora.

 

Kada su u pitanju poslovna klima i konkurentnost, planirano je skraćenje rokova i pojednostavljenje procedure za registraciju poduzeća, ubrzanje procedura za dobivanje građevinskih dozvola i priključaka električne energije, smanjenje parafiskalnih davanja, bolja zaštita manjinskih dioničara, kraći i učinkovitiji stečajni postupak te uvođenje gospodarskih sudova. U oblasti tržišta rada u “Ekonomskoj politici FBiH” do 2020. godine naglašava se smanjenje oporezivanja rada uz kompenzaciju izvanproračunskim fondovima iz drugih izvora koji ne opterećuju gospodarstvo, bolja povezanost obrazovanja s tržištem rada, podrška tražiteljima prvog zaposlenja i fleksibilniji uvjeti rada.

 

Nezaobilazna je i reforma socijalne skrbi i mirovina, a uključuje poboljšano ciljanje socijalne skrbi i uspostavu centralizirane baze podataka svih korisnika socijalnih davanja, zamrzavanje troškova privilegiranih mirovina i smanjenje opcija prijevremenog umirovljenja te reformu mirovinskog sustava i poboljšanje i unapređenje postupka revizije korisnika socijalnih prava.

 

Vladavina prava i dobro upravljanje također su navedeni u Reformskoj agendi pa ne čudi što su svoje mjesto našli i među prioritetima “Ekonomske politike FBiH” do 2020. godine. Mjere u ovim oblastima uključuju učinkovitiju borbu protiv korupcije, prevencije sukoba interesa u pravosuđu, jačanje profesionalizma i disciplinske odgovornosti nositelja pravosudnih dužnosti, unapređenje integriteta policijskih agencija i suradnje policija na svim razinama vlasti, kao i donošenje strategije za borbu protiv korupcije i terorizma.

 

Uspješnost i rast
Veća fleksibilnost radnih angažmana, ograničenje zapošljavanja i zamrzavanje fonda plaća u javnom sektoru neke su od najavljenih aktivnosti u reformi javne uprave. Tu su i osiguranje transparentnosti u procedurama javnih nabava i odlučivanja o žalbama.

 

Ako uspješno budu provedene sve ove mjere, za očekivati je realni rast ekonomskih aktivnosti, a time i rast bruto domaćeg proizvoda u 2018. godini 3,2%, u 2019. 5,1%, a u 2020. godini 5,3%. Također, očekuje se kako bi ukupan broj zaposlenih u Federaciji mogao dostići stopu rasta od 2,5% u 2018. godini i stopu rasta od 2,5% u 2019. odnosno 2,3% u 2020. godini.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO