Hercegovački srednjoškolci natjecali se u izradi modela mostova, Gruđani poručili: Trudit ćemo se obraniti titulu!

Datum objave: 25.04.2018   Broj čitanja: 935
Međunarodno udruženje studenata građevinarstva IACES LC Mostar u suradnji s Građevinskim fakultetom i Studentskim zborom Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, organizirala je natjecanje u modeliranju mostova.
Hercegovački srednjoškolci natjecali se u izradi modela mostova, Gruđani poručili: Trudit ćemo se obraniti titulu!


Najbolji hercegovački srednjoškolci građevinske struke gradili su svoje modele i natjecali se za prigodne nagrade.

 

Mladen Kustura s Građevinskog fakulteta kazao je kako već petu godinu organiziraju ovo zanimljivo natjecanje za djecu četvrtih razreda hercegovačkih srednjih škola.

 

"Jedne godine smo radili mostove od špageta, ove godine svi natjecatelji modeliraju mostove od štapića za sladolede. Svaka ekipa ima tri člana i dva sata vremena da napravi svoj model mosta. Nakon toga žiri ispituje nosivost mosta te ocijenjuje i druge elemente", kazao je Kustura za Klix.ba.

 

Cilj je naravno i da se djeca druže, kaže Mladen Kustura, da djeca grade mostove i između sebe, ali i da uče kroz druženje.

 

"Zainteresiranost srednjoškolaca je skoro ista svake godine, deset do dvanaest škola imamo svake godine, a svaka škola može prijaviti neograničen broj ekipa", izjavio je Mladen Kustura.

 

Tea Vukoja, predsjednica IACES LC Mostar kazala je kako natjacanje svake godine raste, te da su modeli koji se izrađuju sve bolji.

 

"Nekad se mogla prijaviti samo jedna ekipa iz jedne škole, sad smo to promijenili jer je interes veći. Nama je cilj da građevinarstvo predstavimo kao zanimljivu struku. Pravila su jednostavna, učenici dobiju nacrt i tlocrt mosta kojeg bi trebalo uraditi. Ocijenjuje se nosivost mosta, potrošnja materijala i vremena, kao i estetika", kaže nam Vukoja.

 

Ivan Mikulić, profesor iz Srednje škole u Grudama, čiji su učenici osvojili prvo mjesto na prošlogodišnjem natjecanju, kaže kako ovo natjecanje budi kod djece natjecateljski duh.

 

"Teško je obraniti titulu, ali ćemo se truditi. Pripremali smo se za natjecanje, napravili par modela. Ove godine je novi materijal, treba voditi računa koje ljepilo koristiti i gdje ljepiti. Prošle godine mostove smo gradili od štapića za ražnjiće", kazao je Mikulić.

 

Foto: Klix.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio