Slovenski premijer Miro Cerar podnio ostavku zbog gradnjie nove pruge

Datum objave: 15.03.2018   Broj čitanja: 1005
Slovenski premijer Miro Cerar podnio je ostavku nakon odluke slovenskog vrhovnog suda o poništavanju referenduma na kojemu su slovenski birači u rujnu prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače.
Slovenski premijer Miro Cerar podnio ostavku zbog gradnjie nove pruge

 

Odluka Vrhovnog suda je iznimno snažan udarac Cerarovoj vladi koja se snažno zauzimala za taj projekt, a slovenski je premijer izjavio da je njegova ostavka nešto što bi učinio svaki vjerodostojan političar. "Kap je prelila čašu, ključni projekt dobio je udarac koji su izazvali isti oni koji žele zaustaviti razvoj naše države", rekao je Cerar, navodeći gospodarske uspjehe koje je postigla njegova vlada i pohvale koje je nedavno dobila od Europske komisije.

 

Cerar će ostati tehnički premijer do održavanja izvanrednih izbora. O ostavci je obavijestio i slovenskog predsjednika Boruta Pahora. Među ostalim je rekao da je u dosadašnjem mandatu radio za dobro državljana, što pokazuju rezultati. "Poštovane državljanke i državljani, država je danas u bitno boljem stanju nego godine 2014. Vlast vraćam vama u ruke", rekao je nakon sjednice vlade.

 

O ostavci nisu bili obaviješteni ni koalicijski partneri

Cerarova ostavka iznenadila je i njegove partnere u vladi. Ministar poljoprivrede Dejan Židan, inače predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i jedan od dva potpredsjednika vlade, izjavio je kasno navečer da ministri na sastanku vlade koji se održavao prije Cerarova obraćanja javnosti, nisu bili obaviješteni da će dati ostavku, a da se nije konzultirao ni s koalicijskim partnerima.

 

"Događaji su nagovještavali da ni ovaj put u Sloveniji nećemo imati normalne izbore i da će se pokušati skratiti mandat Cerarovoj lijevoj koaliciji kako bi se izazvalo što više kaosa", kazao je predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša. Prema Janšinoj teoriji, oni interesni krugovi u Sloveniji koji su prije četiri godine promovirali Cerara kao novo lice u politici, sad žele glasove birača prebaciti na novu stranku gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca i stvoriti novu "marionetsku vladu" kako bi se spriječio eventualni uspjeh stranaka desnog centra.

 

(HRT)

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO