Istraživanje WHO-a: Stanovnici BiH su najmršaviji na svijetu

Datum objave: 14.03.2018   Broj čitanja: 1210
Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazalo je da su stanovnici Bosne i Hercegovine najmanje gojazan, odnosno najmršaviji narod u svijetu.
Istraživanje WHO-a: Stanovnici BiH su najmršaviji na svijetu

Točnije, to je pokazalo istraživanje za 2017. godinu, u kojoj su analizirani podaci iz zemalja Europe i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi BigThink.

 

Sa samo 17,9 posto prosječnog indeksa tjelesne težine (BMI), što je i ispod normalne težine, stanovnici BiH se nalaze na posljednjem mjestu svjetske ljestvice, na kojoj u gojaznosti vodi američka Zapadna Virginia s indeksom od čak 37,7 posto i od europskih zemalja Turska sa 32,1 posto..

 

Na tabeli se nalazi 96 zemalja svijeta. WHO navodi i da su žene u BiH sa BMI od 18,4 gojaznije od muškaraca, koji u prosjeku imaju BMI od 17,1 posto. Iza BiH na tabeli slijede Moldavija sa 18,9 posto BMI-ja, potom Švicarska sa 19,5, Danska 19,7 i Italija sa 19,9 posto BMI-ja, prenosi Radiosarajevo.ba

 

Od Turaka su nešto mršaviji stanovnici Malte sa 28,9 posto te Britanskih otoka, gdje je više od četvrtine ljudi klinički pretilo. Ostale zemlje, koje su iznad granice normalne težine su Mađarska, Litvanija i Češka.

 

Analiza sa stranice BigThink navodi i da ovi podaci mogu biti rezultat činjenice da siromašne zemlje, kao što su naša i Moldavija, nemaju razvijene restorane brze hrane kao što to imaju Švicarska, Danska i Italija, koji imaju i bolje razvijene zdravije navike, poput zdrave ishrane i tjelesnih aktivnosti, nego mi.

Istraživanje WHO-a: Stanovnici BiH su najmršaviji na svijetu
Istraživanje WHO-a: Stanovnici BiH su najmršaviji na svijetu
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO