Ljubušaci rekorderi po razvodima u ZHŽ-u, iza njih su Gruđani...

Datum objave: 09.03.2018   Broj čitanja: 2326
Federalni zavod za statistiku objavio je brojke prema kojima je u prošloj godini u ZHŽ-u pukao 31 brak.
Ljubušaci rekorderi po razvodima u ZHŽ-u, iza njih su Gruđani...

 

Portalu Grude.com iz Zavoda su dostavili brojke prema kojemu je od toga broja, čak 17 brakova okončano rastavom u Ljubuškom, iza njih slijede Grude gdje je zabilježeno 7 rastava braka. U prošloj godini braka se odreklo 5 Širokobriježana, dok se najmanje razvode Posušani. Samo su dva bračna para u toj općini odlučila okončati svoj brak.

 

Profesor sociologije obitelji i sociologije djetinjstva Željko Boneta svojevremeno je objašnjavao zbog čega dolazi do pucanja brakova u Hrvatskoj, a što se može primijeniti i na ove četiri lokalne zajednice u Zapadnohercegovačkoj županiji gdje živi hrvatsko stanovništvo. – Zbog procesa modernizacije i individualizacije, ključne odluke u svom životu sve češće donosimo sami, sve manje se pritom oslanjamo na izvanjske autoritete poput mišljenja roditelja, prijatelja, susjeda, Crkve, države i slično. Brak i partnerske veze, kao područje ostvarenja ljubavi su, uz profesionalnu karijeru, najvažnije područje samoostvarenja pojedinca danas. Stoga su i očekivanja od braka – i veza – puno veća nego što su bila u vrijeme kada je brak bio posljedica roditeljskog dogovora vođenog kriterijem obiteljskih statusa. Danas kvalitetu veze, odnosno braka neprestano propituju oba partnera. Budući da su očekivanja od braka ali i i veza sve veća, veća su i razočaranja ukoliko su ta očekivanja iznevjerena - smatra Boneta.

 

Sve važniju ulogu ima i ekonomska komponenta, smatra profeso. Riječ je o neovisnosti žena o muškarcu, kao posljedica zapošljavanja žena. To mijenja odnose moći u braku. Muškarac više nije jedini hranitelj obitelji o čijim je sredstvima ovisna supruga i djeca. – Spona koja povezuje supružnike nije ekonomska ovisnost, već ljubav. Ukoliko partneri zaključe da ljubavi nema, onda nema spone to jest slabi ta ekonomska ovisnost koja ih je nekada prisilno povezivala, navodi se dalje. Naravno, ne treba zaboraviti ni posao, koji u »suvremenom kapitalizmu je sve zahtjevniji, pa smo sve veći dio radnog dana zaokupljeni poslom« - istaknuo je ovaj profesor.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO