Gruđanin likuje nad sudbinom Livnjaka: 'Znao sam to'

Datum objave: 02.03.2018   Broj čitanja: 1153
Prema nalazu Sportske inspekcije, izborna skupština HNS-a održana 22. prosinca prošle godine je - nelegalna!
Gruđanin likuje nad sudbinom Livnjaka: 'Znao sam to'

 

Prevedeno, pravnoj službi HNS-a dogodio se težak propust koji je nanovo ukrunio Davora Šukera na čelu HNS-a, no u ovome času otvara se opravdana mogućnost detroniziranja postojećeg čelnog čovjeka Saveza. O čemu se točno radi?

 

Prema, dakle, nadzoru Sportske inspekcije, sporna Skupština nije prošla po važećoj proceduri. Točnije, uvidom u zapisnik “utvrđeno je da su u svojstvu zastupnika, među ostalim, sudjelovali i Dubravko Galović (ŽNS brodsko-posavski), Stjepan Merkaš (ŽNS krapinsko-zagorski), Ante Vučemilović Šimunović (ŽNS osječko-baranjski), Drago Lucić (ŽNS požeško-slavonski) te Davor Ivić (ŽNS sisačko-moslavački), koji su sve do donošenja odluke o razrješenju Izvršnog odbora istodobno i bili članovi IO Saveza s aktivnim mandatom. A prema Statutu HNS-a, među ostalim, propisano je i da član IO ne može biti zastupnik u Skupštini Saveza.”

 

Nadalje: “Propisano je kako zastupnici u Skupštini, predstavnici županijskih saveza i drugih članova Saveza, stječu prava i obveze zastupnika u Skupštini Saveza verifikacijom njihovih mandata. Izvršenom usporedbom sastava Skupštine u mandatu 2014. - 2018. koja je brojila 49 članova i novog sastava Skupštine koja broji 59 zastupnika utvrđeno je kako je od ukupnog broja zastupnika novog sastava Skupštine njih 18 koji su ujedno i zastupnici sastava Skupštine u mandatu 2014. - 2018. te, kad bi se uzelo da su oni u trenutku izglasavanja odluka bili u mandatu i imali pravo odlučivanja, za donošenje odluka nije bilo potrebnog kvoruma.”

 

Ispada dakle da je Šimićev vapaj o nelegalnosti cijeloga skupa, o kojemu su pričali i hajdučki tribuni, bio opravdan, baš kao i pisanja nakon Skupštine čiji je eho iz Janičinih ureda govorio da se radi o Skupštini koja će imati itekakve pravne reperkusije, baš kao i ona kada je Marković pod pokroviteljstvom Zdravka Mamića Igoru Štimcu ilegalno poručio: “Nećeš razbojniče!”. No...

 

I tada je, baš i kao i sada, postojala ključna caka. Naime, Sportska inspekcija nakon uvida samo daje svoje mišljenje, po kojem kasnije djeluje nadležni resor: “ Sportska inspekcija zastat će s postupkom inspekcijskog nadzora u Hrvatskom nogometnom savezu do donošenja odluke nadležnog Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba, odnosno Ministarstva uprave”, stoji u papirima samostalnog ureda pod ingerencijom Središnjeg državnog ureda za sport Janice Kostelić.

 

Dakle, nema sumnje da je Inspekcija utvrdila pravne greške. Petorica članova nisu smjeli glasovati. No konačni sud mora dati nadležni Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, odnosno Ministarstvo uprave. Na “onim” izborima u prosincu 2010., samo za podsjetnik, Ministarstvo Uprave verificiralo je Markovićevu pobjedu, bez obzira na Štimčevu opravdanu žalbu.

 

Ovoga puta, pak, Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba u siječnju je odobrio upisa promjena osoba koje mogu zastupati HNS, što znaći da je opunomoćio Šukerov reizbor i cijelu Skupštinu te njene odluke. Može li Janičina Inspekcija opozvati te odluke, ostaje za vidjeti, no svakako nas očekuju vrele reperkusije...

 

Došavši na štih, Šimić je ponovio ono što je u jeku izbora isticao:

- Nakon Skupštine sam upozoravao kako je bila nelegalna. Sada smo dobili službenu potvrdu. Izvješće Sportske inspekcije pokazuje da smo bili u pravu. Nadam se kako je svima jasno da Hrvatski nogometni savez ne posluje demokratično i transparentno. Aktualno rukovodstvo više nema kredibilitet ni legitimitet da nastave voditi HNS, podvukao je Šimić na kraju.

 

Jutarnji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO