Pri kupnji plina mora se dati JMBG i jamčiti da se neće koristiti za auto

Datum objave: 04.02.2018   Broj čitanja: 723
Zakon o trošarinama i pravilnik o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, koji su se počeli primjenjivati 1. veljače, stvorili su ogromne probleme uvoznicima i distributerima propan-butana i autoplina.
Pri kupnji plina mora se dati JMBG i jamčiti da se neće koristiti za auto

Cisterne su danima na terminalima, a mnogi distributeri ne žele prodavati plin jer se boje da će prekršiti zakon. 

 

Naime, kako bi prodali plin koji će potrošač koristiti za, primjerice, grijanje ili kuhanje, uvozniku ili distributeru se na teret stavlja potencijalna kaznena odgovornost ako kupac plin iskoristi za pokretanje vozila.

 

- Zakon je odredio da se od 1. veljače prilikom uvoza propan-butana, koji se na tržištu planira prodavati za opskrbu motornih vozila, plaća trošarina u iznosu od 0,40 KM po kilogramu. To ne bi bilo sporno da prateći pravilnik nije odredio da se prilikom uvoza propan-butana koji nije namijenjen prodaji za opskrbu motornih vozila mora popuniti izjava kojom uvoznik pod punom kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da će tako uvezen propan-butan, neobrađen, oslobođen trošarine, prodavati isključivo korisnicima koji taj plin neće koristiti u vozilima - izjavio je za Klix.ba izvršni direktor GTG Plin Emir Berbić te dodao kako oni ne mogu znati što će daljnji korisnici raditi s propan-butanom.

 

Zbog te stavke, uvoznici su ograničeni jer uvezeni plin u cisternama ne mogu prodavati tvrtkama koje se bave punjenjem propan-butana u boce, prenosi Vecernji list.

 

- Uvoznik je ograničen i plin napuniti u boce u svojoj punionici te ga prodavati na benzinskim crpkama koje bi vršile daljnju distribuciju. Time je ovaj zakon uvoznicima propan-butana onemogućio slobodnu trgovinu te pojedine trgovce i potrošače stavio u neravnopravan položaj. S druge strane, zakon, a ni pravilnik nisu se precizno odredili prema pojmu “krajnji korisnik”, što otvara prostor za manipulacije. Jesu li to i pravne osobe koje plin koriste za obavljanje osnove djelatnosti (trgovina plina na malo) ili samo potrošači koji na neki način vrše utrošak, odnosno sagorijevanje plina, ostaje nejasno - dodao je Berbić.

 

Pravilnikom je određeno i to da je teret dokazivanja utroška plina na uvozniku, čime bi uvoznik trebao odrediti za što će kupac koristiti propan-butan. Međutim, najveći problem je legitimacija građana prilikom distribucije propan-butana u bocama.

 

- Distributeri propan-butana u bocama sada moraju legitimirati kupce. Shodno navedenom pravilniku, obveza obveznika neizravnih poreza je voditi evidenciju o prometu tekućeg naftnoga plina koji nije namijenjen za vozila, a to podrazumijeva uzimanje osobnih podataka od fizičkih osoba u maloprodajnim skladištima u obliku imena, prezimena, mjesta i adrese kupca, JMBG-a, registracijske oznake vozila, otpreme i drugo, što je u izravnoj koliziji sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka - objašnjava Berbić.

 

Distributeri najavljuju da su to samo neki od problema koji su nastali u dva dana, ali da će vikend donijeti dodatne probleme i poteškoće u poslovanju distributera propan-butana.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio