Bakir Izetbegović: Bez konflikta i rata nije moguć treći entitet

Datum objave: 04.02.2018   Broj čitanja: 1356
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva".
Bakir Izetbegović: Bez konflikta i rata nije moguć treći entitet

Ove godine navršava se osam godina kako Izetbegović obnaša funkciju u Predsjedništvu BiH iz reda bošnjačkog naroda. U slijedećem izbornom ciklusu nema pravo kandidirati se.

 

U vezi s promjenom izbornog zakona u BiH, Izetbegović je sa suradnicima boravio protekli tjedan u Bruxellesu.

 

- Nisam ništa posebno očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, dakako da ću se odazvati. Bilo je naivno očekivati da ćemo riješiti taj problem jednim susretom, ako nismo proteklih 11 godina, rekao je Izetbegović.

 

- Netko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH. To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to nažalost gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo - da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH, dodao je.

 

- To je teška manipulacija kojoj je namjera potkopati bošnjačku poziciju. To je narod koji je zaista dobrohotan, prati europske standarde, želi mir u BiH i na Balkanu, a napravio je toliko kompromisa i pretrpio udaraca, izjavio je Izetbegović.

 

- To je bila nefer i nepametna izjava od nekoga koji očekuje strateško partnerstvo i suradnju Hrvata i Bošnjaka. Jer, Hrvati i Bošnjaci u BiH još uvijek žive izmiješano. Oko 60% Hrvata u BiH živi izmiješano s Bošnjacima. Manipulacije i nefer tvrdnje ne mogu voditi tome da se relaksiraju odnosi i da se naprave iskoraci jednih prema drugima, istaknuo je.

 

Odgovarajući na pitanje o izbornom zakonu te mogućnosti da predstavnici Hrvata u Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH budu izabrani bošnjačkim glasovima, Izetbegović je kazao da se ta priča predimenzionira.

 

- Teza je da od 17 Hrvata koliko ih ima u Domu naroda Federacije BiH, Bošnjaci namjeravaju izabrati šest Hrvata. Od toga se napravila fama. Od 17 Hrvata je 14 iz HDZ-a i HDZ-a 1990. Onda se nama imputira da namjeravamo nešto. Nikada nismo pretendirali izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Dapače, trudili smo se da taj problem riješimo zajedno, rekao je Izetbegović.

 

- Tu je vrlo suptilan balans građanskog principa i etničkog. Ne možete vi samo pomesti građanski princip, dodaje.

 

-Dogodilo se da Željko Komšić u Predsjedništvo BiH bude izabran navodno glasovima Bošnjaka. Ja ne znam koliko je Hrvata, Srba i Bošnjaka za njega glasovalo, kazao je. Na to mu je urednik i voditelj Aleksandar Stanković rekao kako ne vjeruje da ne zna da su Bošnjaci dva puta birali za redom člana Predsjedništva BiH. Izetbegović je potom odgovorio da prema njegovom mišljenju vjerojatno i jesu.

 

- Mi smo htjeli riješiti taj problem. U našem ustavu se ne brani nikome da glasuje za bilo koga, kazao je.

 

- Što će se dogoditi ako Komšić opet bude izabran u Predsjedništvo BiH. Imate veliku većinu Hrvata koji to ne podržavaju, a imaju kao predstavnika čovjeka za kojega nisu glasovali. To se mora riješiti, kazao je Stanković i dodao kako nije ovdje direktan problem Komšić.

 

Izetbegović odgovara: Mislim da ta kandidatura neće proći. Da sam ja na njegovom mjestu ja to ne bih radio. Ništa posebno se neće dogoditi ako on bude izabran.

 

Istaknuo je i da ne očekuje promjenu izbornog zakona prije izbora Predsjedništva BiH, ali i da su promjene moguće za Dom naroda BiH.

 

Na pitanje je li realan treći entitet u BiH, Izetbegović je kazao da bez konflikta i rata ne može do toga doći.

 

- Oko 60% Hrvata živi izmiješano s Bošnjacima u BiH. Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta koju nisu uspjeli 1993. s HVO-om da izvuku, dodaje, prenosi HRT.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO