ŠTO ĆE SVE POSKUPJETI: Nakon goriva, električna energija, plin za domaćinstvo..Ima li kraja?!

Datum objave: 03.02.2018   Broj čitanja: 736
Pojedini prodavači povisili su cijenu plina za domaćinstva sa 17 na 20 KM po boci..
ŠTO ĆE SVE POSKUPJETI: Nakon goriva, električna energija, plin za domaćinstvo..Ima li kraja?!

 

Potrošači u Republici Srpskoj osjećaju se prevareno zbog poskupljenja plina za gotovo 18 posto, jer na potrošnju ovog energenta u domaćinstvima nisu uvedene trošarine. Pojedini prodavači povisili su cijenu plina za domaćinstva sa 17 na 20 KM po boci, piše Blic.

 

"Kao što je poznato, trošarine za ceste nisu jedini faktor koji utječe na cijenu nafte i naftnih derivata, pa tako i tečnog naftnog plina. Nabavna cijena plina je porasla nekoliko puta u kratkom roku u proteklih nekoliko tjedana te su distributeri bili prinuđeni povisiti cijenu plina na benzinskim crpkama", tvrdi Zoran Berak, tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori Republike Srpske.

 

Građani su pak ogorčeni zbog ovoga. "Cijena plina za automobile je skočila samo za iznos trošarina, dok cijena plina za domaćinstva prati tržišna kretanja? Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da je priča o trošarinama iskorištena i za neopravdana poskupljenja. Ako ovako ostane, onda ne vidim smisao postojanja raznih udruženja za zaštitu potrošača", kaže Đorđe O. iz Banja Luke.

 

Podsjećamo, zakonom o trošarinama uvedena je trošarina za puteve i autoputeve na tečni naftni plin, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve. Tako je ovaj energent poskupio za oko 0,30 KM po litri i iznosi oko 1,10 KM. Ova trošarina nije do sada postajala, pa predstavlja značajan udar jer mnogo vozača koristi ovaj plin. Zakonodavac je, međutim, jasno rekao da se trošarine na korištenje plina u domaćinstvima ne plaćaju.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio