I u mostarskoj džamiji molilo se da Turci pobiju Kurde

Datum objave: 28.01.2018   Broj čitanja: 1093
U više džamija diljem Bosne i Hercegovine, uključujući Sarajevo, Mostar... održane su molitve za mir i uspjeh turske vojne operacije u Siriji koja je započela prije tjedan dana protiv prokurdskih snaga, što je izazvalo oštra reagiranja javnosti, piše Večernji list BiH.
I u mostarskoj džamiji molilo se da Turci pobiju Kurde

 

Molitva je održana na prijedlog atašea za vjerska pitanja u veleposlanstvu Republike Turske u BiH Hasana Atlija kao znak potpore turskim vojnicima.

 

“Ratnici na putu mira”

 

On je prije nekoliko dana održao sastanak s poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem tijekom kojeg ga je informirao o događanjima na sjeveru Sirije. Pri tome je u džamijama pročitana zajednička molitva za mir i za turske vojnike da uspješno okončaju operaciju “Maslinova grana” koju su turske vlasti započele u Siriji 20. siječnja.

 

“Uzvišeni pomozi one koji se na tvom putu bore kako bi donijeli mir među napaćene muslimane Šama”, navodi se u molitvi. Šam je povijesna zemlja vjernika u koje se ubraja i područje Sirije.

 

“Plemeniti Allahu, Tebi ništa nije skriveno. Ti znaš sve naše slabosti i mane. Ti znaš da smo se od sunneta tvoga poslanika udaljili. Zemlje u koje je islam donio stoljetni mir danas razaraju sukobi i ratovi. Ti si milostiv, pa te molimo da prijeđeš preko mana naših, da među nama probudiš iskru tvoje upute i da nas ujediniš na zajedničkoj riječi. Podari nam poniznost, razboritost i gorljivost u spašavanju duša i ljudskih života”, pročitano je vjernicima na pobožnostima. Molitva ili dova proučene su i u najvećim sarajevskim Gazi Husrev-begovoj i Carevoj džamiji u znak potpore akciji “Maslinova grana” koja se vodi na sjeveru Sirije. Turska na svojoj strani ima sirijske militante pod nazivom Slobodna vojska Sirije.

 

Demokratska Federacija Sjeverne Sirije je multinacionalna de facto autonomna oblast u ratom razorenoj Siriji koja je posljednjih mjeseci zadala žestok udarac Islamskoj državi oslobodivši Raqqu i druge dijelove zemlje. U sastavu vojske DFSS-a značajnu ulogu igraju Kurdi Sirije za koje Turska smatra da predstavljaju sigurnosnu prijetnju te da surađuju s Kurdskom radničkom partijom koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

 

SAD - Turska

 

Posljednjih dana jača ofenziva turske vojske na kurdsku miliciju na sjeveru Sirije nakon istupa turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana koji je obećao proširiti je, unatoč međunarodnim pozivima na suzdržanost. Prokurdski skupovi, međutim, jučer su održani u Kölnu i u Parizu. U petak je turski predsjednik obećao poslati svoje vojnike na grad Minbedž, gdje je Washington rasporedio svoje snage, a zatim poći na istok “sve do iračke granice”. Istodobno su Kurdi zatražili pomoć Damaska.

 

Vecernji.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO