TRADICIONALNI DEVETI IZBOR: Objavljujemo imena GRUDSKIH osoba godine za 2017.

Datum objave: 29.12.2017   Broj čitanja: 9882
Uredništvo portala Grude.com, nekad pod imenom Boboska.com, je na temelju cjelogodišnjeg rada i istraživanja i na temelju prijedloga posjetitelja kao i čitanja tekstova gdje se spominju glavni akteri, biralo osobe godine u šest kategorija.
TRADICIONALNI DEVETI IZBOR: Objavljujemo imena GRUDSKIH osoba godine za 2017.

 

Prvi izbor održan je za 2009. godinu krajem iste te godine, a sada smo na kraju 2017.godine. i donosimo vam imena i prezimena, te profile osoba godine u kategorijama: “Politika”, “Gospodarstvo”, “Sport”, “Kultura”, "Ponos Gruda"  i “Grudski pečat”.

 

Izbor osoba godine u Grudama nastavlja promovirati pozitivne ljude s područja općine Grude i cijeniti izvrsne rezultate, s ciljem da motivira i druge da postižu uspjehe i da ne potonu u kaljuži i negativnosti kojoj smo svakodnevno izloženi.

 

Portal Grude.com i u godini koja slijedi će vas na najbolji način informirati o svakodnevnim događajima na području općine Grude, čitave BiH, Hrvatske, ali i svijeta. Također, kako svake godine iznenadimo s novim aktivnostima, odmah najavljujemo da ćemo na različite načine biti aktivni i u 2018. godini, te vjerujemo da ćemo vas pozitivno iznenaditi.

 

Sretnu i uspješnu novu 2018. godinu žele vam uredništvo, novinari i kolumnisti portala Grude.com

 

Donosimo, deveti put u pet kategorija i sedmi put iz jedne kategorije osobe godine u Grudama.

 

Kategorija: Politika

 

Premda ova doktorica znanosti nije klasični političar već vrhunski politolog, mnogi još pamte svibanj 2012. kada je Gordana Iličić zasjela na užareno čelno mjesto Općinskog vijeća u Grudama i odradila sjednicu na kojoj je za v.d. načelnika izabran Ljubo Grizelj, a za predsjednika Vijeća Borislav Šimunović. Svoju misiju u Grudama, gledajući današnje Grude, odradila je odlično, te se povukla iz lokalne politike. Danas je dr. sc. Gordana Iličić docentica na studiju politologije i jedan od najstručnijih kadrova Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Studentima predaje na dodiplomskom studiju Uvod u političke sustave, Komparativna politika, na diplomskom studiju Komparativni politički sustavi, Modeli demokracije u podijeljenim društvima i Politički sustav Izraela. Također, ona je na čelu Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Glavna je urednica znanstveno-stručnog časopisa Kultura komuniciranja, te članica Uredničkog vijeća godišnjaka Filozofskog fakulteta Identiteti-kulture-jezici.

 

Osoba godine u kategoriji POLITIKA 2017.: Doc. dr. sc. Gordana Iličić; Predsjednica Centra za politološka istraživanja FFMO-a

 

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Viktor Marić; Načelnik općine Grude
2010. Josip Šimić; Predsjednik Općinskog vijeća u Grudama
2011. Dražen Vrdoljak; Predsjednik MZ Drinovci
2012. Ljubo Grizelj; Načelnik općine Grude
2013. Ivan Šimić; Politički analitičar i autor knjige "Hercegovac s razlogom"
2014. Draženko Vranješ; Predsjednik Općinskog vijeća u Grudama
2015. Marjan Tomas; Načelnik općine Vladisavci (R. Hrvatska)
2016. Ljubo Grizelj; Načelnik općine Grude

 

 

Kategorija: Gospodarstvo

Više od sto zaposlenih i milijunski profit ono su po čemu je u ekonomskom smislu Bili Brig prepoznatljiv. Na pragu smo 2018. kada će ovo poduzeće slaviti dva i pol desetljeća uspješnog djelovanja. Njihova osnovna djelatnost je uvoz, distribucija i prodaja brendova. Uz sjedište poduzeća u Grudama, te veliki supermarket, Bili Brig ima poslovnice i u Sarajevu, Brčkom, te u Banjoj Luci. Upravo je ovog prosinca Rosan Šimić otvorio poslovnu jedinicu vrijednu milijun i 200 tisuća KM u Brčkom. Posao je tu našlo 25 ljudi, a došao ga je osobno otvoriti i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić. Ovime je Bili Brig pokrio sjeveroistični dio Bosne i Hercegovine. Jedno od najuspješnijih grudskih poduzeća planira gospodarske aktivnosti i u godinama koje predstoje.

Osoba godine u kategoriji GOSPODARSTVO 2017.: Rosan Šimić; Bili Brig

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Petar Ćorluka; Violeta
2010. Stipe Vranješ; Grafotisak
2011. Marinko Zadro; Grudska pivovara
2012. Marija i Petar Ćorluka; Dom za starije i nemoćne osobe "Vita"
2013. Stipe Vranješ; Grafotisak
2014. Mladen Alpeza; Franck-Trgovina d.o.o Grude
2015. Nikola Žulj; Mina d.o.o
2016. Miro Palac; Autoherc, Autopoduzeće Imotski, TSP

 

 

Kategorija: Sport

Split Tommy viceprvak je Hrvatske u futsalu i viceprvak u Kupu Hrvatske za 2017. godinu. Jedan od njegovih najboljih igrača je Gruđanin Ante Ćorluka. Na kraju ove godine, Split Tommy se bori s Dinamom na vrhu, dok je Nacional ove sezone tek na petom mjestu, a petardom ih je ispratila ovih tjedana i momčad Ante Ćorluke. Također, Ante je pozvan i u seniorsku reprezentaciju Hrvatske, što potvrđuje da je riječ o jednom od najvećih malonogometnih potencijala. I teško je ne spomenuti ono što je ovog ljeta u Grudama bilo najzanimljivije. Liga mjesnih zajednica općine Grude donijela je finale između Grude Centra i Drinovaca. Na penale, Centar je slavio 5:4, a Ante Ćorluka slavio je svoj novi naslov prvaka Gruda. Dan kasnije osvojio je Tordica Kup! Šlag na kraju sezone, sinoćnje je osvajanje drugog mjesta, srebrne medalje, na Kutiji šibica, najpopularnijeg malonogometnog turnira u Hrvatskoj s Biberonom. Kapa do poda.

Osoba godine u kategoriji SPORT 2017.: Ante Ćorluka; Futsal reprezentativac Hrvatske, nogometaš Split Tommyija

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Rafael Mikulić; Predsjednik TK Grude i vlasnik terena u Grudama
2010. HŽRK Grude
2011. HKK Grude
2012. Andrija Ćorluka; Boćarski šampion
2013. Ana Marija Šimić i Josipa Braćić; Rukometašice HŽRK-a Grude Autoherc
2014. Mirko Marić; Nogometaš "NK Lokomotiva"
2015. Josipa Braćić; Rukometašica HŽRK Grude Autoherc
2016. Josip Majstorović; Predsjednik udruge sportskih ribolovaca “Amur”, bh. rekorder u sportskom ribolovu

 

 

Kategorija: Kultura

Premda bi se očekivalo da jedan od najpoznatijih hercegovačkih građevinskih poduzetnika bude u drugoj rubrici, ovo je ipak ona koju je oplemenio svojim djelovanjem u društvu koje se naziva još i "hercegovački Lado". Radi se naravno o HKUD Hercegovac koje postoji više od dva desetljeća, a Jerko Sesar je jedan od najdugovječnijih predsjednika jednog kulturno umjetničkog društva, ako ne i najdugovječniji na ovakvoj, mogli bismo reći, profesionalnoj razini. S plesovima i pjesmama društva uz BiH i Hrvatsku upoznao je se i ostatak Europe, ali i Azija, Afrika, te Amerika. Da nije sve u pjesmi i plesu, potvrđuje i činjenica da društvo ima sekciju ručnih radova, pa je formirana i novinarska sekcija... a njihov dom u Širokom Brijegu svojevrsna je etnoriznica. Sve to pod vodstvom samozatajnog, ali vrijednog građevinskog poduzetnika i ljubitelja kulture i tradicije Jerka Sesara.

Osoba godine u kategoriji KULTURA 2017.: Jerko Sesar; Predsjednik HKUD Hercegovac

 

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Mario Bušić; Predsjednik Matice hrvatske Grude
2010. Andrijana Mlinarević Cvetković; Likovna umjetnica
2011. Mario Bušić; Predsjednik Matice hrvatske Grude
2012. Ante Pejić; Predsjednik Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika
2013. Mile Pešorda; Književnik
2014. Jure Miloš; Etno glazbenik, organizator 'Božićnog sila braće Miloš'
2015. Anamaria Alpeza; Autorica romana “Ti si moj anđeo”
2016. Brane Zorić; Pjevač u bendu "Nešto između"

 

 

Kategorija: Ponos Gruda

U ožujku ove godine Grude je napustio jedan od simbola općine Grude. Dominik Andrijanić bio je prepoznatljivo lice grudskih ulica. Novinar, gospodarstvenik, sportski dužnosnik i djelatnik... Godine 1959. kada je osnovan klub Bekija Dominik je bio prvi trener, glavni tajnik i tehnički direktor kluba, vodio je javne i privatne poslove, te je bio dugogodišnji novinar Večernjeg lista, urednik i novinar Bekije, zatim novinar Hrvatske grude i mnogih drugih novinskih izdanja. Grudski filantrop u pravom smislu riječi. Za prijatelje Domin ili Aca, udario je temelje grudskom novinarstvu, gospodarstvu i sportu i u vremenima koja predstoje njegovo ime biti će jedno od onih koja će se pamtiti.

Osoba godine u kategoriji PONOS GRUDA 2017.: Dominik Andrijanić; Prvi trener NK Bekija, gospodarstvenik, novinar... (posthumno)

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2011. Grudske mažoretkinje - Uspjesi u državi i u inozemstvu
2012. Stožer civilne zaštite općine Grude - Rukovođenje Grudama u vremenu obilnog snijega
2013. Fra Bazilije Pandžić - Arhivar u Vatikanu i čuvar vatikanskih tajni
2014. Ivana Tomić - Voditeljica i novinarka na Nova TV
2015. Katarina Biško - Nositeljica pobjedničkog projekta Europske komisije
2016. Lara Spajić - Svjetski top model, pobjednica na natjecanju u Milanu

 

 

Kategorija: Grudski pečat

Gruđanin koji je zaludio Hrvatsku! Tim riječima proteklih tjedana opisivan je Domagoj Žulj, koji je u kombinaciji s Moranom Mijač osvojio kulinarski show "Tri, dva, jedan - kuhaj". Žulj je postao najbolji kuhar amater, a s obzirom da već radi sa šefovima kuhinja u Hrvatskoj moglo bi se reći da je on izišao debelo iz amaterizma. Osim što je uspješno kuhao tijekom klimatološkog ljeta, jeseni i zime, u međuvremenu je postao magistar ekonomije, a za Grude.com je u intervjuu rekao da je u planovima jednoga dana i otvaranje restorana. Također, u intervjuu je naveo majku i baku koje su najzaslužnije za njegove kulinarske temelje, koje je s vremeno razvio u vrhunske vještine. Stoga, s obzirom na znanje, uspjeh i eksponiranost tijekom posljednjih mjeseci, Žulj je osoba godine u Grudama i pripada mu priznanje u posljednjoj kategoriji osobe godine u Grudama - GRUDSKI PEČAT.

Osoba godine u kategoriji GRUDSKI PEČAT 2017.: Domagoj Žulj; Pobjednik showa "Tri, dva, jedan - kuhaj"

 

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Milan Bandić; Gradonačelnik Zagreba
2010. Krunoslav Jurčić; Trener NK Dinamo Zagreb
2011. Dario Šimić; Predsjednik "Nogometnog sindikata" u RH
2012. Josip Leko; Predsjednik Sabora Republike Hrvatske
2013. Mladen Leko; Ravnatelj Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama
2014. Zoran Trlin; Poduzetnik i predsjednik HŽRK Grude Autoherc
2015. Goran Marić; Saborski zastupnik i ekonomski stručnjak
2016. Ljubica Šimić; Medicinska sestra (posthumno)

 

Svim ovogodišnjim laureatima čestitamo, i svima vama dragi posjetitelji još jednom želimo sretnu i uspješnu novu 2018. godinu.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO