ŽZH je vodeća u FBiH po pitanju donošenja akcijskih planova u borbi protiv korupcije

Datum objave: 14.12.2017   Broj čitanja: 1205
U odnosu na ostale županije u Federaciji BiH, Županija Zapadnohercegovačka je u samome vrhu jer su sve tri općine i grad donijeli akcije planove u borbi protiv korupcije.
ŽZH je vodeća u FBiH po pitanju donošenja akcijskih planova u borbi protiv korupcije

 

Misija OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) u Bosni i Hercegovini treći put u ovoj godini organizirala je okrugli stol u Širokom Brijegu na kojem se razgovaralo o dosadašnjem razvitku i primjeni antikorupcijskih planova i strategija u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

 

Cilj okrugloga stola bio je potaknuti predstavnike nevladinih organizacija na aktivnije sudjelovanje u izradi i praćenju procesa provedbe Akcijskoga plana za borbu protiv korupcije te ih bolje upoznati s pojedinostima Strategije za borbu protiv korupcije koju je usvojila Vlada ŽZH.

 

''Općine i županija su svakako donijele ili plan integriteta ili akcijski plan za borbu protiv korupcije. Znači to su sveobuhvatni dokumenti svih općinskih i županijskih tijela koji imaju određene zadatke za borbu protiv korupcije. Mi smo danas trebali vidjeti koji su to rezultati, a iz nekih prethodnih konzultacija vidjeli smo da se dosta radilo na transparentnosti, znači da su se organizirale pojačane javne rasprave i da je bilo više informacija prema građanima, ali postoji dosta segmenata koje ćemo danas prilikom samog sastanka razmotriti i vidjeti koliko se radilo ove godine'', izjavila je za Bljesak.info Anita Soče Aničić iz Ureda OESS-a u Mostaru, inače službenica za podršku upravi zadužena za općine i grad u ŽZH.

 

Ističe da nisu imali ni punu godinu dana za značajne rezultate te da OESS planira pojačati svoje aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije u 2018. godini i nada se da će povezati županijsku razinu s općinskom te da će njihova tijesnija suradnja rezultirati malo značajnijim iskoracima.

 

''Ovom prilikom bi željela apelirati na civilno društvo unutar županije da se zaista uključe. Županija je pokušala u izradi strategije uključiti određene predstavnike civilnog društva, no nije bilo toliko velikog interesa i mislim da ljudi još uvijek i ne znaju koliki njihov utjecaj može biti u donošenju ovih planova, ali i još više u samoj implementaciji'', dodaje Soče Aničić.

 

U odnosu na ostale županije u Federaciji BiH, Županija Zapadnohercegovačka je u samome vrhu jer su sve tri općine i grad donijeli akcije planove u borbi protiv korupcije.

 

''Po pitanju donošenja samih planova, politika i zakonodavnih okvira možemo ŽZH smjestiti u sami vrh jer je olakotna okolnost da je ovo mala i kompaktna županija gdje su sve općine donijele svoje akcijske planove što mislim nije slučaj ni u jednoj županiji tako da evo možemo reći da je ŽZH u nekoj vodećoj poziciji'', zaključila je u razgovoru za Bljesak.info Anita Soče Aničić iz Ureda OESS-a u Mostaru.

 

Pored predstavnika civilnoga društva, na okruglome stolu trebali su sudjelovati i predstavnici općina iz ove županije, no pojavile su se svega tri osobe.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO