Neotkriven misterij i zločini zloglasnog Jacka Trbosjeka

Datum objave: 26.11.2017   Broj čitanja: 937
Jack Trbosjek jedan je od najzloglasnijih masovnih ubojica svih vremena, a njegova je priča obavijena velom misterije jer se ni do danas nije otkrio njegov identitet.
Neotkriven misterij i zločini zloglasnog Jacka Trbosjeka

Krvožedni Jack svoje je žrtve ubijao u drugoj polovici 1888. godine u istočnom Londonu, njegova fiksacija bile su siromašne prostitutke koje je ubijao na javnim ili polujavnim mjestima.

 

Ne zna se točno je li žrtve prvo davio, a zatim im prerezao grkljan te ih secirao ili ih je odmah napao nožem, no zna se kako je njegovo iživljavanje nad tijelima trajalo satima.

 


Zbog stručnog sakaćenja, mnogi inspektori smatraju da se iza zloglasnog nadimka krio kirurg ili mesar.

 

Neki su mišljenja i da Jack Trbosjek nije bio osoba već skupina obijesnih liječnika s dobrim vezama u policiji koji su na ovaj način iskazivali svoju moć. Naime, šuškalo se kako je broje dokaze sakrio šef policije koji je možda bio povezan s užasnim mrziteljem žena.

 

 

Ako se ikad nađete u Londonu i odlučite otići na turneju po ulicama u kojima je Jack Trbosjek 'operirao', čut ćete i tu verziju s objašnjenjem da su neka umorstva izvedena previše kompleksno da bi bila djelo samo jednog ubojice.

 


Premda nitko ne može jamčiti autentičnost popisa s točnim brojem žrtava manijaka Trbosjeka, smatra se da je ubio pet žena poznatih pod nazivom 'kanonska petorka'. Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes i Mary Jane Kelly redom su bile alkoholičarke i prostitutke koje su životarile boreći se na rubu egzistencije, a neke su bile i udane.

 

Još se za desetak ženskih imena veže mogućnost da su stradale od ruke Jacka Trbosjeka, no policiji je u to vrijeme bilo teško odrediti je li Jack promijenio način ubijanja ili je ulicama tada tumarao još jedan manijak. Na primjer, jedna žrtva bila je ubijena udarcem kolca u trbuh, drugoj je tupi predmet umetnut u vaginu, trećoj je bila odrubljena glava i otpiljene ruke i noge, četvrta je zadavljena odjećom pa osakaćena...

 


Britanci, što u strahu, što u želji za spektaklom, bili su opčinjeni slučajem Jacka Trbosjeka pa su za vrijeme njegova terora, policija i novine dobivali na tisuće pisama s teorijama, dojavama i lažnim priznanjima.

 

Detektivima su najzanimljivija bila tri pisma u kojima je autor tvrdio kako je upravo on ubojica, ali i naveo neobične detalje koji je zaista mogao poznavati samo počinitelj.

 

Pismo s naslovom "Dragi šefe", Središnjoj novinskoj agenciji u Londonu poslano je 25.rujna 1888. godine, a premda se ispočetka smatralo lažnim, pažnju policije privuklo je nakon što je nađeno tijelo nesretne Catherine Eddowes. Žrtvi je, naime, nedostajalo uho, kao što je ubojica najavio u pismu. Mnoge su novine pismo objavile u cijelosti, zbog čega je među ženama nastala prava histerija. Vrlo je važno napomenuti kako je u pismu autor sam sebe nazvao Jackom Trbosjekom (Jack the Ripper), zbog čega je sam ubojica i dobio taj nadimak.

 

Stigla je i razglednica pod nazivom Prgavi jack, u kojoj je ubojica rekao kako će dvije žene stradati u kratkom roku, što je također bilo istinito jer su Elizabeth Stride i Catherine Eddowes bile ubijene u rano jutro istog dana.

 

Paket kasnije poznatiji kao 'Pismo iz pakla', stigao je na adresu Georgea Luska, predsjednika za odjel sigurnosti građana i nije bilo potpisano nadimkom Jack Trbosjek, ali mnogi stručnjaci smatraju da je jedino autentično. Naime, pismo 'iz pakla' nalazilo se u malom paketu u kojem je bio i komad ljudskog bubrega, sačuvanog u alkoholu. Jack Trbosjek izvadio je bubreg Catherine Eddowes, no policija tada nije mogla znati je li zaista pripadao žrtvi ili je bio samo instrument neslane šale.

 

 


Prije svega, važno je znati kako se detektivski posao u doba Jacka Trbosjeka svodio uglavnom na zaključivanje i fizički dokaze. Forenzičarski alati kakve danas poznajemo bili su potpuna nepoznanica pa se policajci nisu mogli poslužiti otiscima prstiju, analizom tla i detaljnom obdukcijom.

 

Zanimanje medija za ovaj slučaj odmagalo je policajcima jer su javnosti bili izloženi svi detalji stravičnih ubojstava pa je postojala povećana opasnost od lažnih ubojica koji su htjeli kopirati Trbosjeka i lažnih tragova koje su stanovnici Londona dojavljivali iz puke zabave.

 

Među sumnjivcima našao se Seweryn Antonowicz Kłosowski, Poljak koji je otrovao svoje tri supruge, manijak Frederick Bailey Deeming koji je ubio suprugu i četvero djece, Montague John Druitt, barmen homoseksualac kojem su i majka i baka bile poremećene, Aaron Kosminski koji je godinama boravio u psihijatrijskoj bolnici, Michael Ostrog, ruski lopov i prevarant, William Henry Bury koji je zadavio vlastitu suprugu, bivšu prostitutku, kožar John Pizer kojeg je sumnjičio tisak, ali nije imao stvarnih povezanosti sa ubojstvima te Francis Tumblety, koji je varao ljude glumeći doktora iz Indije, a tako je i stekao pravo bogatstvo i mnogi drugi.

 


Tisku su najzanimljiviji bili muškarci plave krvi koje su također završile na listi sumnjivaca.

 

Princ Albert Victor, vojvoda Clarencea i Avondalea, prema jednoj od teorija bio je Jack Trbosjek, a prostitutke je ubijao jer ga je jedna zarazila sifilisom pa je tražio osvetu. Prema drugoj teoriji krivac je bio sir John Williams, doktor kraljice Viktorije, koji je svoje žrtve poznavao te ih ubijao kako bi pronašao uzrok neplodnosti.

 

Dr. Thomas Neill Cream, jedan od očitijih sumnjivaca, bio je specijaliziran za abortuse te je, prije selidbe u London, ubio ljubavnika svoje supruge i za to odslužio kaznu. Nastavio je  s ubijanjem zbog čega je ponovno uhićen te 1892. godine osuđen na smrt vješanjem. Navodno su mu posljednje riječi bile: "Ja sam Jack Trbosjek..."

 


Kako god bilo, nikad nećemo doznati tko je bio manijak koji je provodio teror mračnim ulicama Londona i na smrt osuđivao siromašne žene, izgubljene na ulicama mračnog, prljavog Londona s kraja 19. stoljeća.

 

100posto.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio