Studenti srušili rektora Univerziteta

Datum objave: 08.11.2017   Broj čitanja: 1207
Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga podnio je ostavku na tu funkciju nakon što su predstavnici studenata tražili to od njega zbog nagomilanih problema koji se već godinama ne rješavaju.
Studenti srušili rektora Univerziteta

 

Vijesti o ostavci Mataruge priopćio je Rektorat te je rečeno kako će više detalja biti priopćeno u četvrtak. O njegovoj ostavci sada će odlučivati Senat banjalučkog univerziteta.

 

Kako je za Klix.ba rekao Aleksandar Vučković, jedan od predstavnika studenata Tehnološkog fakulteta, studenti će i dalje insiztirati na svojim zahtjevima i rješavanju problema.

 

"Pojedini mediji su pokušavali dati politički kontekst ovome svemu, ali nama je cilj da riješimo probleme. U petak će biti sazvan Senat na kojem će se izabrati v.d. rektora, a mi studenti održavamo plenarnu sjednicu gdje ćemo uključiti veliki broj studenata kako bi saznali i za druge probleme o kojima se možda nije govorilo i pokušali ih riješiti", rekao je Vučković.

 

Ovo je posljedica jučerašnjih događaja kada se oko stotinu studenata okupilo u Rektoratu za vrijeme proslave rođendana Univerziteta u Banskim dvorima. Studenti su iznijeli niz zahtjeva, te su poručili rektoru da da ostavku ukoliko ne može riješiti goruće probleme i skandale s kojima se ovaj univerzitet suočava.

 

Studenti, između ostalog, traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obaveze i polaganje ispita. Uputili su i zahtjev za razrješenje pozadine afere na Tehnološkom fakultetu, gdje je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucjene, kao i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO