Za Eurowings kao da ne postoje Katolici, Hrvati ni zapadna strana u Mostaru

Datum objave: 08.11.2017   Broj čitanja: 1425
Što je s njihovim znamenitostima kao što su rimokršćanska bazilika u Cimu iz 6. stoljeća..
Za Eurowings kao da ne postoje Katolici, Hrvati ni zapadna strana u Mostaru

 

Dobro došli u Mostar, grad s Katoličkom prošlosti i većinskim hrvatskim narodom. Ipak to nije mišljenje tvrtke Eurowings koja će od svibnja iduće godine uvesti letove iz Mostara u Sttutgart i Dusseldorf. Na službenoj stranici navode džamije i Istočni dio grada kao turističke atrakcije, kao da Zapadni dio grada ne pruža nikakav turistički potencijal. Također, prema njihovim podacima, Hrvati ne žive u Mostaru.

 

U opisu Mostara na svojoj službenoj stranici Eurowings na njemačkom jeziku iznosi sljedeće: Mostar ima oko 110.000 stanovnika, od kojih su većina islamske vjeroispovijesti. Zbog toga vrijedi i posjetiti džamiju Karađozbega, najveću i najljepšu džamiju Mostara. Teško pogođen ratnim stradanjima, sada se opet sjaji u najljepšoj bijeloj boji i smatra se ponosom mnogih muslimana u Hercegovini.

 

Ona vrijedi kao svjetski otvorena džamija, u kojoj se smatra nekom vrstom misije, pokazati turistima iz cijeloga svijeta, svjetski otvoren i tolerantan Islam sa stoljetnom tradicijom. Kao usluga za zainteresirane turiste, džamijska uprava organizira ture razgledavanja, gdje se pored povijesti džamije mogu dobiti i informacije o gradu Mostaru. Vodiči su vrlo lijepi i prilagodljivi. I tko ima sreće, čak će naletjeti na njemačkog govornog vodiča.

 

Za vrijeme odmora u Mostaru svakako je vrijedan posjet poznatoj kući Bisevica. Od Starog mosta do nje je lako doći pješice. Za sitniš dobivate vodiča kroz kuću Bišćevića u kojoj možete vidjeti kako su Turski ljudi ovdje živjeli u 17. stoljeću.
Raznolikost soba i izložbenih eksponata je toliko raznolik da možete provesti lijepo prijepodne u njima. Onda biste trebali krenuti na kulinarska uživanja i zaustaviti se na ručku na jednom od mnogobrojnih štandova koji prodaju pite ili ćevape / ukusna nacionalna jela Hercegovine. Ili posjetite jedan od mnogih malih, obiteljskih restorana i uživajte u dobroj porciji "Dolme" kuhanog povrća punjenom rižom i mesom.

 

Ovo je još jedan primjer kako je u svijetu zastupljeno nepoznavanje prilika i strukture stanovništva i njihovih odnosa u Mostaru. Zanimljivo bi bilo provjeriti tko je autor i tko su izvori Eurowings članka koji je napravljen novinarski neprofesionalno i nekorektno, u najmanju ruku Hrvati iz grada Mostara očekuju hitno očitovanje tvrtke Eurowings i ispravku netočnog, pretencioznog i neistinitog članka, piše Prvi.tv.

 

Zar glavna turistička atrakcija Mostara ne bi trebala biti multietničnost? Sva tri ravnopravna naroda u BiH u gradu na Neretvi imaju svoje znamenitosti i nije samo Osmansko Carstvo gradilo na ovim prostorima. Ne spominju se znamenitosti ostala dva naroda... Hrvati koji su većinski narod u gradu, ali i Srbi se ne spominju, kao da ne postoje.

 

Što je s njihovim znamenitostima kao što su rimokršćanska bazilika u Cimu iz 6. stoljeća, Katedrala, pravoslavni hram za čiju je obnovu i UNESCO donirao sredstva, kao i razne druge građevine iz Austo-Ugraske kulture.

 

Reakcije naših čitatelja, kao što možemo vidjeti iz obraćanja redakciji, su slične našim razmišljanjima. Naravno, da ih je 'zabolilo' što nema riječi o Hrvatima, ali i oni se pitaju: Nije li multietničnost najveće turističko bogatstvo ovog grada?

 

Za Eurowings kao da ne postoje Katolici, Hrvati ni zapadna strana u Mostaru
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO