ŽALOSNO: Dugovi za smilje sve teže se vraćaju, obitelji se raspadaju...

Datum objave: 02.11.2017   Broj čitanja: 4242
Prije tri godine kada se nazirala, a osobito prije nešto više od dvije godine kada je krenula, dakako "smiljomanija", neke su se rečenice urezale u pamćenje žitelja Hercegovine.
ŽALOSNO: Dugovi za smilje sve teže se vraćaju, obitelji se raspadaju...

 

- Dobro je dok se obitelji ne počnu raspadati - kazivao je stariji čovjek gledajući ljude koji su na ovom kamenu izgubili brojne nade, ali su željeli još nešto veliko pokušati.

 

Nažalost, stvari nisu išle onako kako se očekivalo. Cijena kilograma smilja je brzo s 5 KM počela padati da bi dogurala ove godine do 1 KM, pa onda do toga da nema tko otkupiti masu.

 

Ove sezone mnogi su postali realni, jasno je da od dvije vrhunske berbe nema ništa. Ako bude jedna dobra, mogli su biti zadovoljni.

 

A to što neke stvari nisu išle kako treba, nažalost, ostavile su posljedice. Neke obitelji su na početku velikih radova pozajmile novac. Neke u kojima je netko radio iz obitelji od banaka, druge od mikrokreditnih organizacija. Treće su se zaduživale kod obitelji. Četvrte na neke druge načine...

Nažalost, neke su se raspale. U pojedinim hercegovačkim selima već se priča o takvima.

 

- Muž je inicirao projekt, kada je sve propalo žena se vratila svojima, a on je ostao sam. Životnu ušteđevinu, pa čak i više od toga spiskali su na smilje - kazao nam je poznavatelj prilika u jednom hercegovačkom selu. U drugome primjeru pak govori se kako je muž otišao u inozemstvo i ostavio suprugu. - Razlog je kredit podignut zbog smilja koji se više ne može vraćati. Suprug je rekao vratiti kredit zaradom iz inozemstva, ali brak više ne namjerava spašavati - tvrdi poznavatelj prilika.

 

Nažalost, ove priče su smjernica svima nama da se ne smije ići preko mjere i grlom u jagode. Priče o lakoj i brzoj zaradi utemeljene su uglavnom na mafijaškim temeljima. Pošteni ljudi na taj način ne mogu zaraditi. Hercegovački narod puno puta bio je na koljenima, ali nikada nije gubio nadu da će biti bolje. Tako ne smije ni sada. Obitelji je potrebno sačuvati unatoč svim nedaćama. Naši stari imali su problema i s pamukom koji je potpuno propao, pa s duhanom, živjelo se u teškom siromaštvu, ali obitelj je uz vjeru bila svetinja. Tako mora ostati.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO